Το πιο κάτω κείμενο είναι από το Βορειοδυτικά!

Πριν 13 μήνες, όταν ήταν να φύγω από την Ελλάδα, είχα τότε περάσει από το ΤΣΜΕΔΕ για να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για να μην πληρώνω διπλή ασφάλιση σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η υπάλληλος μου ήταν πελαγωμένη με τον φόρτο εργασίας και γενικά μου έδωσε κάτι νεφελώδεις πληροφορίες και αυτές με το σταγονόμετρο. Γενικά, μου είπε ότι τις εισφορές για τη σύνταξη θα πρέπει αν τις διακόψω να τις πληρώσω αναδρομικά, όταν με το καλό θα ξαναρχιζα την ασφαλισή μου.
Πριν έναν μήνα ξαναπέρασα από το ΤΣΜΕΔΕ. Το ίδιο σκηνικό ως προς την άντληση πληροφοριών. Τι και αν παρακάλεσα να μου δώσουν ένα λεπτό παραπάνω, αφού ήρθα από το εξωτερικό και δεν είχα χρόνο. Προς το τέλος κατάφερα να αποσπάσω κάποια λεγόμενα ότι τα αναδρομικά δεν χρειάζονται και τη διεύθυνση ενός τμήματος στο υπουργείο εργασίας.
Για όσους ενδιαφέρονται η διεύθυνση είναι η παρακάτω:

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων
Γενική Δ/νση Κοιν. Ασφάλισης
Δ/νση Διακρατικής Κοιν. Ασφάλισης
Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών Ε.Ε
Σταδίου 29, Τ.Κ 101 10 Αθήνα
Αρμόδιος: Κατερίνα Μαυρίδου. Τηλέφωνο: 210-33.68.166. Email: intaffairs@ggka.gr

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Κατερίνα ήταν και ευγενική και εξυπηρετική. Μου εξήγησε τα παρακάτω:

  • Εφόσον και για όσο χρονικό διάστημα είμαι ασφαλισμένος στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον κοινοτικό νόμο 1408/71 και συγκεκριμένα με το άρθρο 17, δικαιούμαι να αιτηθώ ως αυτοαπασχολούμενος ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ την εξαίρεσή μου, δηλαδή να σταματήσω να πληρώνω εισφορές.
  • Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να πάω στην αρμόδια αρχή της Ολλανδίας Sociale Verzekeringsbank (SVB) http://www.svb.nl/int/en/index.jsp, η οποία είναι στο Amstelveen λίγο έξω από το Amsterdam, με το διαβατήριο μου και τον ελληνικό αριθμό ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ και να ζητήσω την εξαίρεσή μου. Όλα τα άλλα γίνονται αυτόματα μεταξύ ολλανδικού και ελληνικού κράτους!
  • Εφόσον θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσω την άρση της εξαίρεσής μου. Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να αιτηθεί στο ολλανδικό ή το ελληνικό κράτος. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό ερώτημα κατά τη διαδικασία εξαίρεσης. Πάντως, όλες οι συνταξιοδοτικές του εισφορές θα μεταφερθούν από την Ολλανδία και θα προσμετρηθούν στη σύνταξή του στην Ελλάδα.
  • Αν κάποιος θέλει να πάει σε ένα άλλο κράτος, τότε θα ζητήσει την άρση της εξαίρεσής του και όταν με το καλό εγκατασταθεί στο καινούριο κράτος θα επαναλάβει τη διαδικασία της εξαίρεσής του ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Θα απευθυνθεί, δηλαδή, στην αρμόδια αρχή του ξένου κράτους.
  • Αν ένας μηχανικός ζητήσει την εξαίρεσή του από το ΤΣΜΕΔΕ, τότε για το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκέσει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματός παγώνει και δεν μπορεί να ξεκινήσει ελεύθερο επάγγελμα στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, θέλει περισσότερες διευκρινήσεις.

Γενικά η νομοθεσία ισχύει και για τα υπόλοιπα ελληνικά ταμεία. Απλώς, το ΤΣΜΕΔΕ είναι πολύ ιδιαίτερη υπόθεση. Δεν κόβεται έτσι απλά και το κακό είναι ότι δεν είναι εθιστικό!

Για τη νομοθεσία, δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://europedia.moussis.eu/books/Book_2/3/6/04/2/index.tkl?lang=gr&all=1&pos=70&s=1&e=10