Μετά από πολύ καιρό επιθυμίας κατάφερα τελικά να επισκεφτώ την Ελληνική Κοινότητα του Άμστερνταμ.
Συνάντησα εκεί τον Πρόεδρο (Παναγιώτης) και τον γραμματέα (Μιχάλης) μαζί με τον Μανώλη που διαχειρίζεται το “Ελληνικό σπίτι”, όπως ονομάζεται το στέκι. Οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι και πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Είχαμε μια ζεστή και πρόσχαρη κουβέντα.
Μου είπαν πως τώρα με την οικονομική ύφεση τους επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι νέοι στην ηλικία Έλληνες καθημερινά οι οποίοι έρχονται στην Ολλανδία και ψάχνουν τρόπο να εγκατασταθούν και να προκόψουν μακριά από τη μιζέρια της Ελλάδας. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση έκανε τους Ολλανδούς να είναι συγκρατημένοι στην πρόσληψη προσωπικού, ειδικά όταν αυτό δεν μιλάει την ολλανδική γλώσσα. Φυσικά, με σταθερό ψάξιμο, υπάρχουν και κάποιες πρόχειρες εργασίες, όπως και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μισθός σου επιτρέπει να συντηρήσεις τον εαυτό σου μέχρι να βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου.
Γενικά, για τους ανθρώπους που αγαπούν την Ολλανδία, τη γλώσσα και τους ανθρώπους της και μπορούν να προσαρμοστούν στο οικονομικό και κοινωνικό της σύστημα, αυτή η χώρα έχει μακροπρόθεσμα να προσφέρει εργασία και ποιότητα ζωής, έστω και αν τον πρώτο καιρό τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Οι Έλληνες του Άμστερνταμ είναι λίγοι αναλογικά με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Με μια πρόχειρη εκτίμηση ο αριθμός τους εκτιμάται στα δύο χιλιάδες άτομα συνολικά. Στην κοινότητα συχνάζουν κοντά στα 700 άτομα. Ελληνικά σχολεία υπάρχουν μέχρι και το Γυμνάσιο. Λύκειο δεν υπάρχει, αφού τα Ελληνόπουλα προτιμούν την ολλανδική οδό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που είναι περισσότερο ποιοτική και προσιτή.

Η κοινότητα προσφέρει δωρεάν μαθήματα Ολλανδικών μία φορά την εβδομάδα καθώς και άλλα μαθήματα, όπως ελληνικών χορών. Βέβαια σε δύο εβδομάδες η σεζόν τελειώνει, αλλά από τον Σεπτέμβρη (μπορεί και πιο νωρίς) θα ξεκινήσει ξανά. Επίσης, βοηθάει όποιον έχει ανάγκη για τα πρώτα βήματα δήλωσής του στον δήμο του Άμστερνταμ με πολύτιμες συμβουλές σχετικά με γραφειοκρατικά ζητήματα και τον τρόπο ζωής της Ολλανδίας.

Μέλη της μπορούν να γίνουν Ελληνες και φιλέλληνες πληρώνοντας ετήσια συνδρομή 25 ευρώ.

Το «Ελληνικό σπίτι» βρίσκεται στη διεύθυνση :
De Wittenkade 111 sous, Άμστερνταμ
και είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Τετάρτη από 19:00 έως 24:00.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει η ιστοσελίδα της κοινότητας:
http://www.ellines.nl/GGA/gr_wholepage.html
E BESTUUR@ELLINES.NL
T 020 686 33 22
F 020 686 33 22
Δείτε λίγο και τη διεύθυνση www.ellines.nl