Τα παρακάτω μπορούν να διευκολύνουν πολύ τους φίλους που ζουν στην Ολλανδία:

Ασφάλιση για νομική κάλυψη (Rechtsbijstandverzekering). Είναι αυτό που λέμε “Θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου!”. Δυστυχώς, όμως, η αμοιβή ενός δικηγόρου στην Ολλανδία είναι ιδιαιτέρως τσουχτερή και καθορίζεται με την ώρα. Έτσι, οι περισσότεροι Ολλανδοί φροντίζουν να έχουν ετήσια νομική κάλυψη. Αυτή καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: Οδική κάλυψη (Verkeer), κάλυψη αγορών και σπιτιού (Konsument en Wonen), και τέλος κάλυψη για εισόδημα (Inkomen). Σχεδόν όλοι οι Ολλανδοί επιλέγουν τον πρώτο τομέα, ενώ μια μεγάλη μερίδα επιλέγει και τους άλλους τομείς. Η κάλυψη ισχύει για όλα τα μέλη ενός ζευγαριού (άνδρας, γυναίκα, παιδιά και πολλές φορές και άλλοι πρώτοι συγγενείς).
Η οδική κάλυψη ισχύει από την πρώτη μέρα του συμβολαίου και καλύπτει όλα τα δικαστικά έξοδα σε Ολλανδία και εξωτερικό μέχρι και 30.000 ευρώ για οποιαδήποτε δικαστική υπόθεση εμπεριέχει δρόμο (αυτοκίνητο, πεζή διαδρομή, ποδήλατο κλπ.). Π.χ. κάποιο αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε έναν πεζό, του καταστρέφει ένα ακριβό προϊόν αγορών και αρνείται πεισματικά να συζητήσει έναν τρόπο να διορθώσει τη ζημιά.
Η κάλυψη αγορών και σπιτιού αφορά δικαστικές υποθέσεις σχετικά με καταναλωτικά προιόντα και την κατοικία και ισχύει μετά την πάροδο τριών μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου. Για παράδειγμα, κάποιος αγοράζει ένα ελαττωματικό προϊόν και το κατάστημα αρνείται να το αντικαταστήσει. Ή ο σπιτονοικοκύρης καταπατάει το συμβόλαιο ενοικίασης.
Τέλος, η κάλυψη εισοδήματος αφορά υποθέσεις εισοδήματος από εργασία ή από κοινωνικές παροχές και ισχύει έξι μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Π.χ. ο εργοδότης καταπατάει τον εργασιακό νόμο. Ή κάποιος δικαιούται επίδομα ανεργίας και οι κρατικές υπηρεσίες δεν το δέχονται.
Με βάση τα παραπάνω, συνιστώ σε οποιοδήποτε φίλο ή φίλη να εντάξει τη νομική κάλυψη μέσα στις πρώτες κινήσεις του όταν θα έρθει στην Ολλανδία. Υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και η κάθε μία από αυτές έχει τις τιμές της και μικρές διαφοροποιήσεις.
Ως προς την έρευνα, προτείνω στους φίλους να πάρουν ως πρότυπο σύγκρισης τη νομική κάλυψη της Centraal Beheer: https://www.centraalbeheer.nl/rechtsbijstandverzekering. Το ετήσιο κόστος είναι περίπου 242 ευρώ για την πλήρη κάλυψη, αλλά αξίζει τα χρήματα. Προσωπικά, προτίμησα να ασφαλιστώ σε αυτήν την εταιρεία για δύο λόγους. Πρώτον, μου τον πρότεινε ο πολύ καλός φίλος Τάκης Τερζίδης, ο οποίος είναι μέσα σε όλα τα πράγματα όσον αφορά την Ολλανδία, και δεύτερον είχε τον καλύτερο λόγο υπηρεσίων προς κόστος όταν την εξέτασα πριν τρεις μήνες.
Περισσότερη συζήτηση και προτάσεις για τη νομική κάλυψη μπορείτε να βρείτε στη σχετική συζήτηση στο mofeu.eu σε αυτήν τη διεύθυνση: Ασφάλιση για νομική κάλυψη (mofeu.eu).

Καταστήματα Emmaus. Και αυτή ήταν μια καλή του πρόταση του Τάκη. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική οργάνωση με παγκόσμια δράση. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για αυτήν σε αυτήν την ιστοσελίδα: http://emmaus.nl. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα μέρος από τα έσοδά της προέρχονται από τα second-hand καταστήματά της. Εκεί μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα οικιακά αντικείμενα όλων των ειδών και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Αξίζει και για την ποιότητα των αντικειμένων, αλλά και διότι τα χρήματα από τις αγορές πηγαίνουν για τη βοήθεια άπορων και άστεγων συνανθρώπων μας. Ειδικά στην Ολλανδία υπάρχουν πολλά τέτοια καταστήματα, σχεδόν σε κάθε πόλη. Μπορείτε να βρείτε το δικό σας σε αυτήν τη διεύθυνση: http://emmaus.nl/vestigingen.
Περισσότερη συζήτηση και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική συζήτηση του mofeu.eu στη διεύθυνση καταστήματα Emmaus.

VοIP επικοινωνία με την Ελλάδα. Προτείνω μέχρι στιγμής την επιλογή της viva.gr. Είναι από εκείνες τις VOIP υπηρεσίες που πραγματικά μου είναι χρήσιμες στο εξωτερικό όταν θέλω να επικοινωνήσω με την Ελλάδα. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση εδώ, όμως η υπηρεσία είναι πραγματικά καλή και αξίζει. Μέχρι να την ανακαλύψω είχα πληρώσει απίστευτα χρήματα για να επικοινωνήσω με την Ελλάδα. Πρόσφατα βελτίωσε πολύ τις τιμές και τώρα πια δεν την αλλάζω. Τι μου προσφέρει και την προτιμώ: Πρώτον, οι τιμές είναι πολύ καλές. Για κλήσεις προς ελληνικά σταθερά είναι περίπου δύο 0.02 ευρώ το λεπτό, ενώ για τα κινητά είναι μόλις 0.1 ευρώ το λεπτό. Δεύτερον, οταν φορτίζεις τον λογαριασμό σου δεν έχεις την πρόσθετη επιβάρυνση του φόρου VAT. Π.χ. αν προσθέσεις δέκα ευρώ για κλήσεις στον σχετικό λογαριασμό, τότε θα πληρώσεις μόνο δέκα ευρώ και όχι π.χ έντεκα ευρώ και πενήντα λεπτά. Επιπλέον, δέχεται πληρωμή μέσω paypal. Τρίτον, το soft phone X-lite δουλεύει πολύ καλά και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε άλλο επιθυμεί. Τέλος, η μηνιαία συνδρομή για σταθερό ελληνικό νούμερο κοστίζει μόλις ένα ευρώ τον μήνα. Π.χ. μπορείτε να επιλέξετε τηλεφωνικό αριθμό από την Θεσσαλονίκη (π.χ. 2311700250) και κάποιος να σας καλέσει μέσω κινητού ή σταθερού στον υπολογιστή σας καλώντας αυτόν τον αριθμό.
Περισσότερες επιλογές και προτάσεις μπορείτε να δείτε στη σχετική συζήτηση του mofeu στη διεύθυνση VoIP επικοινωνία με την Ελλάδα.

Αυτά τα λίγα από μένα. Βέβαια, εδώ και δύο εβδομάδες έχω μετακινηθεί στη Γερμανία με σκοπό να μελετήσω τις εργασιακές συνθήκες εκεί και να συμπεράνω αν αξίζει για μένα (που γνωρίζω κάποια γερμανικά) και τη σύντροφό μου τη Γιάννα να ζήσουμε εκεί στο προσεχές μέλλον. Αυτο, όμως, δεν με κάνει να ξεχνάω την Ολλανδία και όλους τους καλούς μου φίλους εκεί.