Αν έχετε λίγο χρόνο, ελάτε να κάνουμε μαζί μια βόλτα στον πεζόδρομο της Στουτγάρδης!

Η Στουτγάρδη (Stuttgart) είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το νοτιοδυτικότερο κρατίδιο της Γερμανίας και ένας ισχυρός οικονομικός πυλώνας της χώρας.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ο κύριος πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης είναι στην Koenigsstrasse, τη βασιλική οδό δηλαδή. Είναι αρκετά φαρδύς και το μήκος του είναι κοντά στα δύο χιλιόμετρα. 

Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από τη μια πλευρά του πεζόδρομου, όπου βρίσκεται κεντρικός σταθμός των τρένων και των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Το κεντρικό κτίριο του σταθμού είναι τεράστιο, τα αντίστοιχα κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φαντάζουν νάνοι μπροστά του. Μπαίνοντας στην κεντρική του αίθουσα διακρίνουμε πολλά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, μέχρι και αγορές ιταλικών αλλαντικών και άλλων προϊόντων στο κέντρο.

Έξω από τον σταθμό, στην αρχή του πεζοδρόμου έχει και εκεί παντού μαγαζιά. Καφέ, πολυκαταστήματα, αρτοπωλεία…

Προσέξτε αυτόν τον πολύ ωραίο κύριο στη βιτρίνα. Φωτογράφιζα αμέριμνος και έτσι άξαφνα ο ευγενέστατος και πολύ συμπαθής αυτός κύριος σταμάτησε την πορεία του και στήθηκε για μια γελαστή πόζα. Χαιρετηθήκαμε και και μετά συνεχίσαμε και οι δύο την πορεία μας με το γέλιο ακόμα εκεί στα πρόσωπά μας.

Αυτή η κοπέλα κατέβηκε από το ποδήλατό της και κάθησε στο παγκάκι να ξαποστάσει και να διαβάσει ένα βιβλίο.

Στα μέσα της διαδρομής, περίπου 900 μέτρα από τον σταθμό υπάρχει στα δεξιά ένα τεράστιο πάρκο και στο βάθος πέρα βρίσκονται τα βασιλικά ανάκτορα. 

Ήταν μια υπέροχη έκπληξη το θέαμα που μου επιφύλαξε η συναντησή μου με το πάρκο. Καθώς η μέρα ήταν ζεστή εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ξαπλώσει στα γρασίδια και χαίρονταν τον καλό καιρό. Ζευγαράκια, μικρές-μεγάλες παρέες, οικογένειες, όλοι ένιωθαν σαν στο σπίτι τους. Αυτήν τη συνήθεια την έχουμε και εμείς στη Θεσσαλονίκη, σκέφτηκα.

Τα βασιλικά ανάκτορα φιλοξενούσαν τους βασιλιάδες όταν επισκέπτονταν το κρατίδιο.

Προχωρώντας, συνάντησα πολλά καφέ και ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Ενδιαφέρον είχε και ο συνδυασμός των μοντέρνων κτισμάτων με τα αντίστοιχα κομψά παλιά.

Αν διψάσετε υπάρχουν μοντέρνες βρύσες με πόσιμο νερό για τον κόσμο.

Σε κάποιο σημείο προς το τέλος υπάρχει υπόγειος σταθμός του μετρό και καταστήματα κάτω.

Δείτε και μια σημαντική διαφορά των βορειο-ευρωπαίων με την Ελλάδα: Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι περισσότερο αθλητικοί και ευκίνητοι. Μια πολύ συνηθισμένη εικόνα των γερμανικών δρόμων είναι και παρακάτω κύριος, περίπου 70 χρονών, ο οποίος με χαιρέτισε ευγενικά και ανέβηκε στο ποδήλατό του να συνεχίσει την πορεία του. Γενικά, στη Γερμανία η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της ηλικίας είναι αρκετά αθλητική και καλοστεκούμενη. 

Μια ακόμη σημαντική διαφορά είναι οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι ευγενέστατοι και πολύ χαμογελαστοί απέναντι στους πολίτες.

Δείτε και την άνεση των ανθρώπων να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν βόλτα με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αναρίθμητοι ανοιχτοί χώροι και πάρκα, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή αταξία στους δρόμους και τα παιδιά αποκτούν νωρίς από το σχολείο την ανάλογη παιδεία και νοοτροπία. Για αυτά, τα πάρκα και το πράσινο είναι το δικαιωματικό αυτονόητο και όταν ενηλικιωθούν θα τα σέβονται και θα τα αγαπούν.