Μία τις καλύτερες σειρές που είχε η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια ήταν το 2006 τα ΣΚΕΡΤΣΑΚΙΑ στον ANT1, τα οποία συνεχίστηκαν το 2007 ως ΣΦΗΝΑΚΙΑ στον ALPHA.
Στην ουσία επρόκειτο για μικρά χιουμοριστικά σκετς, συνήθως του ενός λεπτού, τα οποία βασίζονταν σε γνωστά ανέκδοτα και κωμικές καταστάσεις. Τέτοιου είδους σειρές έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στην ελληνική τηλεόραση. Ωστόσο, εκείνο που τους προσδίδει πικάντικη και ξεχωριστή γεύση είναι η φρέσκια και δροσερή γκάμα των νέων και ταλαντούχων ηθοποιών που απαρτίζουν τη σειρά. Όλοι τους είναι ένας και ένας, ενώ η ομάδα τους παρουσιάζεται πολύ εύθυμη και δημιουργική με αυτοσχεδιασμούς και άφθονο γέλιο!
Αυτές οι δύο σειρές, που στην ουσία είναι μία, δεν αναδείχτηκαν όσο θα έπρεπε. Είναι αυτό που λέμε τάιμινγκ, αν θα βρεθούν στην κατάλληλη χρονική συγκυρία για να γίνουν γνωστές και αγαπητές από το κοινό. Κάτι σαν το BELLASTV, αυτής της τηλεοπτικής χρονιάς. Λόγω της ώρας προβολής και αλλά και της προσοχής που απαιτούν στην αρχή, δεν μπόρεσαν να γίνουν γνωστά, όπως οι ΑΜΑΝ λόγου χάριν.
Είναι γεγονός ότι στην αρχή πολλοί τηλεθεατές δεν τα βρήκαν τόσο αστεία. Είναι γεγονός ότι κάποια σκετς δεν είναι και τόσο αστεία. Όμως, όποιος κάθησε να παρατηρήσει και να μπει στο κλίμα της εκπομπής σίγουρα απόλαυσε και αγάπησε αυτή τη σειρά και την εύθυμη παρέα των παιδιών της. Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη κληρονομιά από αυτά τα επιτυχημένα σκετς.
Οι ηθοποιοί είναι οι: Αιμιλία Βασιλακάκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιάννης Δρακόπουλος, Μαρία Μπαγανά, Σίλας Σεραφείμ, Νικολέτα Ράλλη, Ερμόλαος Ματθαίου, Ανδριάνα Χαλκίδη, Γιώργος Χατζηπαύλου, Αλκμήνη Σταθάτου και Κώστας Ντέλλας. Στα σκετς αναφέρονται με τα κανονικά τους ονόματα και αυτό είναι που δίνει αυθεντικότητα και οικειότητα στη σειρά. Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Νάσκαρη, ενώ το σενάριο είναι του Τζώρτζη Ποφάντη.
Στην ιστοσελίδα του ALPHA υπάρχει η εξής περιγραφή:
“Κάθε «Σφηνάκι» και μια μικρή ιστορία γεμάτη ανατροπές, υπερβολές, ακρότητες και χιούμορ.
Οι γνωστοί – άγνωστοι επιστρέφουν με νέες ιστορίες καθημερινής χιουμοριστικής υπέρβασης, γεμάτοι εκπλήξεις.
Οι χαρακτήρες της σειράς είναι ανάμεσα μας. Αστυνομικοί και χούλιγκαν, γιατροί και ασθενείς, ποδοσφαιριστές και διαιτητές, διευθυντές και υπάλληλοι, δάσκαλοι και μαθητές, ιερόδουλες και ιερωμένοι, πυγμάχοι και σάκοι πυγμαχίας, ζητιάνοι και μεγιστάνες, γονείς και παιδιά. Ελεύθεροι, παντρεμένοι, χωρισμένοι. Άντρες και γυναίκες.
Ψάχνουν για τον έρωτα κι όταν τον βρίσκουν τρέχουν ολοταχώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο παρανοϊκός εραστής, ο ανύποπτος σύζυγος, ο καλός Σαμαρείτης, η γυναίκα που θέλει κάτι παραπάνω από τη σχέση της, ο εργένης που ακούει πάντα τη μαμά του, η ειλικρινής γειτόνισσα, οι αγχωμένοι υπάλληλοι τηλεφωνικής υποστήριξης, ο αφηρημένος πυροσβέστης και η σκληρή δικαστίνα είναι κάποιοι από τους δύο χιλιάδες και πλέον χαρακτήρες που θα δούμε στα Σφηνάκια. Παράλληλα με τις μικρές ιστορίες, το καστ της σειράς θα μας ξαφνιάσει και με μια ένθετη μίνι-σειρά γεμάτη έρωτες, αντιζηλίες, ίντριγκες, σασπένς και φυσικά, όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα «ΣΦΗΝΑΚΙΑ» είναι εδώ για να μας δείξουν πώς όλα εκείνα που μας προβληματίζουν, θα πρέπει κανονικά να μας κάνουν να γελά.”