Εδώ και μερικές μέρες είμαι επισήμως κάτοικος του Ντίσελντορφ! Έχω νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα 40 τ.μ. κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και είμαι μόλις 20 λεπτά με το ποδήλατο μακριά από τη δουλειά μου. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μου, αν σκεφτεί κανείς ότι τους προηγούμενους εννιά μήνες χρειαζόμουν καθημερινά περίπου δυόμισι με τρεις ώρες για να ταξιδέψω στην εργασία μου με το τρένο. Όταν, μάλιστα, αναλογίζομαι ότι για την πρωινή βάρδια έπρεπε να σηκώνομαι στις τέσσερις το πρωί, ενώ τώρα σηκώνομαι στις πέντε το πρωί, διαπιστώνω ότι άξιζε ο κόπος της μετακόμισης.
Η εύρεση σπιτιού στη Γερμανία
Μια μετακόμιση στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολη υπόθεση. Για να βρει κάποιος σπίτι στο Ντίσελντορφ και σε άλλες πόλεις θα πρέπει να συνυπολογίσει τους παρακάτω βασικούς παράγοντες:
- Το σκέτο / μεικτό ενοίκιο του σπιτιού μαζί με τα έξοδα του δήμου και τη θέρμανση (kalte / warme Miete). Το μεικτό ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 10 – 15 ευρώ κατά μέσο όρο το τετραγωνικό μέτρο για τα συνηθισμένα σπίτια. Π.χ. για το σπίτι που μένω πληρώνω 460 ευρώ τον μήνα , δηλαδή 11,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (σκέτο ενοίκιο γύρω στα 380 ευρώ, 50 ευρώ δήμος και 30 ευρώ θέρμανση).
- Η εγγύηση για το σπίτι (Mietkaution). Το ανώτατο όριο που θέτει ο νόμος είναι τα τρία σκέτα ενοίκια και ακριβώς αυτό ισχύει για το Ντίσελντορφ. Στη δική μου περίπτωση η εγγύηση ήταν ακριβώς 1140 ευρώ (τρεις φορές επί τα 380 ευρώ). Αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution). Οι λόγοι για αυτό αναλύονται πιο κάτω. Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι αυτό το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε μετρητά είτε μέσω ειδικής ασφάλισης, της λεγόμενης Mietbürgerschaft, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σπιτονοικοκύρη. Αυτή η ασφάλιση είναι κάτι σαν την εγγυητική επιστολή των μηχανικών στην Ελλάδα. Κάνεις μια ασφάλιση σε κάποια ασφαλιστική εταιρία, πληρώνεις ένα ποσό τον χρόνο και σου δίνει μια εγγυητική επιστολή την οποία την παραδίδεις στον ιδιοκτήτη αντί για μετρητά. Όταν θα παραδώσεις το σπίτι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης (Übergabeprotokoll), αν όλα είναι καλά και δεν υπάρχουν ζημιές στο σπίτι, τότε ο σπιτονοικοκύρης σου επιστρέφει την εγγυητική επιστολή και εσύ με τη σειρά σου την επιστρέφεις στην ασφαλιστική εταιρία και τερματίζεις την ασφάλιση. Στη δική μου περίπτωση, η ασφαλιστική αυτή εταιρία ήταν η R+V Versicherung, η οποία θεωρείται καλή εταιρία και το κόστος της ασφάλισης ανά έτος είναι γύρω στα 60 ευρώ. Η διαδικασία για την αίτηση ήταν πολύ απλή και την έκανα μέσα από την ιστοσελίδα https://kautionsfrei.de. Υπάρχουν και άλλες ασφάλειες, όπως και ιστοσελίδες, αλλά αυτή ήταν η πιο φτηνή και γρήγορη.
- Η προμήθεια του μεσίτη (Provision). Άλλος ένας σημαντικος σκόπελος στην πορεία προς την εύρεση σπιτιού. Στο Ντίσελντορφ και στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας, η πλειονότητα των ενοικιαστηρίων εμπεριέχει την προμήθεια του μεσίτη. Αυτή είναι συνήθως δύο σκέτα ενοίκια συν δύο φορές το ΦΠΑ (19%). Π.χ. για τη δική μου περίπτωση αυτή θα ήταν 904 ευρώ. Και λέω ότι “θα ήταν”, διότι τυχαίνει ένα μικρό ποσοστό σπιτιών να μην περιλαμβάνουν την προμήθεια του μεσίτη (provisionsfreie Wohnungen). Αν π.χ. δεν μεσολαβεί μεσίτης (όπως σε μένα), τότε δεν υπάρχει προμήθεια.
- Η μεγάλη ζήτηση. Ακόμα και με τόσο ακριβά ενοίκια, τα σπίτια στο Ντίσελντορφ νοικιάζονται σχετικά γρήγορα. Αυτό ισχύει και για όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπως είναι το Ντούισμπουργκ. Ειδικά τα σπίτια που δεν έχουν προμήθεια μεσίτη (provisionsfrei) φεύγουν μέσα σε μερικές μέρες από την έκδοση της αγγελίας. Πολλά από αυτά φεύγουν και μέσα σε μερικές ώρες, διότι πάρα πολύς κόσμος προτιμάει να δώσει ένα χρηματικό πόσο (freiwillige Provision) στον σπιτονοικοκύρη / μεσίτη, μικρότερο μεν της προμήθειας, σημαντικό δε για να εξαγοράσει την επιλογή.
- Το χρονικό περιθώριο διπλών ενοικίων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Η προθεσμία για την καταγγελία της ενοικίασης του προηγούμενου σπιτιού (Kündigungsfrist) είναι τρεις μήνες σύμφωνα με τον νόμο. Η ιδανική περίπτωση είναι να καταγγείλει κάποιος την ενοικίαση του σπιτιού στο οποίο μένει και ακριβώς σε τρεις μήνες να μετακομίσει στο καινούριο σπίτι και από εκείνο το σημείο να ξεκινήσει να πληρώνει ενοίκιο. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι υπάρχει μεγάλη ευχέρεια στην εύρεση ενός σπιτιού, γεγονός το οποίο δεν ισχύει κατά βάση για το Ντίσελντορφ. Συνήθως, ο χρόνος ζωής μιας αγγελίας είναι πολύ μικρότερος τους ενός μηνός. Έτσι, ένας επίδοξος ενοικιαστής έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να καταγγείλει πρώτα το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει και έπειτα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να αναζητήσει σπίτι. Αυτό, όμως, είναι λίγο επίφοβο και εμπεριέχει τον κίνδυνο ο άνθρωπος αυτός να μείνει χωρίς σπίτι μετά τους τρεις μήνες. Η δεύτερη είναι είναι να βρει πρώτα σπίτι και αμέσως μετά να καταγγείλει το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει. Έτσι, για τρεις μήνες θα πληρώνει ενοίκια και για τα δύο σπίτια (διπλά ενοίκια). Από την άλλη, όμως, πλευρά θα έχει τον χρόνο να βρει κάποιο σπίτι που να ταιριάζει στις απαιτήσεις του και δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα. Προσωπικά επέλεξα τη δεύτερη επιλογή. Θα πληρώσω τρεις μήνες διπλά ενοίκια, δηλαδή 1089 ευρώ παραπάνω, ωστόσο γλίτωσα τα 904 ευρώ της προμήθειας του μεσίτη και είχα χρόνο να μετακομίσω με την άνεσή μου. Επίσης, οι συνάδελφοί μου στη δουλειά μου είπαν ότι υπάρχει ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο, αν η μετακόμιση γίνει για λόγους δουλειάς και ο συνολικός χρόνος προς και από τη δουλειά μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως, τότε τα διπλά ενοίκια και τα έξοδα της μετακόμισης (Umzugskosten) αφαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς. Αυτό ισχύει και για μετακόμιση από Ελλάδα στη Γερμανία. Κάποια στιγμή θα το ψάξω και αυτό. Περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις πιο κάτω (γερμανική γλώσσα).
- Η υφιστάμενη επαγγελματική δραστηριότητα. Ενώ στο Ντούισμπουργκ μπορεί κάποιος μετά από αρκετό ψάξιμο να βρει σπίτι χωρίς να ήδη να εργάζεται, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο στο Ντίσελντορφ. Όλοι οι μεσίτες και οι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν τα αποδεικτικά μισθοδοσίας των τελευταίων τριών μηνών για να βεβαιωθούν ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής εργάζεται. Ο νόμος τους παρέχει αυτό το δικαίωμα.
- Ο ενοικιαστής να μην έχει χρέη. Ο αντίστοιχος Τειρεσίας των Γερμανών είναι ονομάζεται SCHUFA. Οι περισσότεροι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν ένα έγγραφο (SCHUFA-BonitätsCheck) από αυτόν τον οργανισμό, το οποίο να πιστοποιεί ότι ο υποψήφιος δεν είναι χρεωμένος στο γερμανικό κράτος.
Γιατί η απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution) για την εγγύηση είναι άκρως απαραίτητη
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να ζητήσει και να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution).Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τους εξής λόγους:
- Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων “μη αποπληρωμής της εγγύησης από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή κατά την παράδοση του σπιτιού από τον τελευταίο”. Πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως Έλληνες και Τούρκοι, ζητούν την εγγύηση σε μετρητά και δεν δίνουν απόδειξη ή ισχυρίζονται ότι θα την δώσουν μετά και τελικά δεν την δίνουν. Όταν τελικά θα πρέπει να καταβάλουν πίσω την εγγύηση, ισχυρίζονται ότι δεν πήραν ποτέ αυτά τα χρήματα. Χωρίς απόδειξη πληρωμής, ο ενοικιαστής θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά για να βρει το δίκιο του.
- Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει απόδειξη πληρωμής και ο ενοικιαστής κινηθεί δικαστικά, τα δικαστήρια μετακυλούν όλο το βάρος της απόδειξης σε αυτόν και όχι στον ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει αυτός και μόνο να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τα χρήματα.
- Το γεγονός ότι στο συμβόλαιο αναφέρεται η εγγύηση ή η υπόνοια ότι “χωρίς την εγγύηση θα ήταν αδύνατο να νοικιάσεις το σπίτι” δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεικτικό στοιχείο για τα δικαστήρια.
- Αν ο ενοικιαστής έχει μάρτυρες τη στιγμή που πήρε τα χρήματα, τότε οι μαρτυρίες τους μπορούν να είναι χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο σύμφωνα με το Zeugenbeweis (§§ 373 ff. ZPO). Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει αυτοί να θυμούνται πλήρως το γεγονός και να είναι απολύτως βέβαιοι για την παράδοση των χρημάτων ως εγγύηση, διότι τα δικαστήρια είναι αυστηρά και τους θεωρούν καταρχήν αναξιόπιστους.
- Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο: Kaution: Quittung dient als Sicherheit, http://www.mietrecht.org/mietkaution/kaution-quittung-dient-als-sicherheit
Αναζήτηση και κριτήρια επιλογής του σπιτιού
Για να αναζητήσει κάποιος σπίτι, μπορεί να απευθυνθεί απ’ ευθείας σε κάποιον μεσίτη, να ρωτήσει στην περιοχή κόσμο που μένει και εργάζεται εκεί, φίλους και κοινούς γνωστούς και τέλος να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο. Η πιο συχνή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι το immobilienscout24. Εφόσον βρει τις κατάλληλες αγγελίες, η υπόλοιπη διαδικασία είναι όπως στην Ελλάδα. Τηλέφωνο, κλείσιμο ραντεβού (Besichtigungstermin), επίσκεψη, αναμονή για απάντηση.
Στην επίσκεψη (Wohnungsbesichtigung) απαιτείται ο υπόψηφιος ενοικιαστής να είναι καλά ντυμένος και να έχει μαζί του μια λίστα με ερωτήσεις για το σπίτι. Στη δική μου περίπτωση είχα συντάξει την παρακάτω λίστα κριτηρίων (Checkliste) ως ερωτηματολόγιο στα γερμανικά:
- Anschrift (Düsseldorf)
- Ansprechpartner.
- Kaltmiete. Nebenkosten. Wie hoch sind die Nebenkosten ? Wann findet die Nebenkosten-Abrechnung statt? Aktuelle Nebenkostenabrechnung. Was ist drin?
- Kaution. Wie hoch ist die Kaution? Wie legen Sie die Kaution an? Sonderkonto mit Zinsen.
- Kautionsbürgschaft? Rückerstattung der Kaution. Nach dem Umzug bekommt man die Abrechnung sofort zurück?
- Größe der Wohnung (mindestens 40 qm) Nachmessen, wenn Du meinst dass die Angaben mehr versprechen als das der Fall ist. Sind die Zimmer durch einen Flur getrennt oder nicht?
- Provision. Wie hoch? In Raten zahlen?
- Keller / Abstellraum. Gibt es einen Keller oder Kellerabteil das abgeschlossen ist zu der Wohnung? Im Keller feuchte Wände / Feuchtigkeit?
- Internetverbindung. Wie sieht das mit dem Internetzugang und dem Telefon aus, ist das normale Dose oder gibt es einen festen Vertrag für das Haus bei einem Anbieter? Wie hoch ist die Übertragungsgeschwindigkeit?
- TV-Anschluss. Kabelfernseher. Gibt es einen festem Anbieter für TV? In den Nebenkosten?
Ausrichtung. Besonnung/Belichtung. Wohnung in Himmelsrichtung(en). - Energiekosten und Lage: Handelt es sich um ein energiesparsames Haus mit Wärmedämmung und Isolierverglasung? Isolierte Doppelfenster?
- Waschmaschine Anschluss (Strom/Wasser). Wäsche. Gibt es einen Waschkeller oder wird in der Wohnung gewaschen? Wo darf ich meine Wäsche zum trocknen aufhängen? In der Wohnung, Trockenkeller oder anderer Raum?
- Dunstabzugshaube. Abluft röhr? Umluft?
- Renovierung / Sanierung. Wann wurde die Wohnung /Haus im gesamten zuletzt renoviert, ist eine Renovierung oder Sanierung am Haus geplant? Wenn ja, kommen dann höhere Mietkosten auf mich zu?
- Zusatzausstattung. Balkon, Badezimmer, Einbauküche, Aufzug, Gartenmitbenutzung.
- Fussboden. Knarrt / schaukelt?
- Heizungsinstallation. Energiebedarf? Heizungsart. Heizung wird die per Röhrchen oder digital abgelesen?
- Zähler. Wo ist der Stromzähler / Gaszähler / Wasserzähler für die Wohnung? Ist dieser gut gesichert (wegen Stromdiebstahl)? Wasseruhren. Hat jede Wohnung separate Wasseruhren für Kalt – und Warmwasser?
- Steckdosen und Lichtschalter. Wohnräume besitzen ausreichend Steckdosen und Lampenanschlüsse?
- Kommunikationsanlage. Gegensprechanlage / Türöffner.
- Schimmel. Noch auf evtl. Schimmelspuren achten – gerne im Bad und an den Zimmerecken und Decken. Feuchtigkeitsschäden.
- Strahlung. Hochspannungsmast in der Nähe. Mobilfunkantenne in der Nähe.
- Kfz. Hat die Wohnung einen Kfz-Stellplatz? Wo kann mein Auto parken? Umzugstag. Wo kann man das Auto temporär parken?
- Lage der Wohnung. Wie soll die Wohnlage aussehen? Erreichbarkeit (Bahn, Bus fußläufig, Straßenverkehr, Nähe zu öffentlichen Verkehrsmitteln, Einkaufsmöglichkeiten in der Nähe). Soll eine gute Anbindung zum öffentlichen Personennahverkehr bestehen? Sind Potentielle Lärmquellen vorhanden? (Industrie. Starker Straßenverkehr, Hauptstraße, Bahnverkehr, Schulhof, Kindergarten etc. ). Sind Grünflächen in der Nähe? Geruchsbeeinträchtigungen möglich? (Industrie etc. ) Gibt es bekannte Probleme zwischen anderen Mietparteien?
- Vertrag. Abgestufte Miete? Festlaufzeit? Übernahme von Einrichtungsgegenständen? Schönheitsreparaturen (jede drei Jahre)?
- Übernahmeprotokoll. Darin alle Mängel festhalten und vom Vermieter unterschreiben lassen. Fotos.
Wohnungsübergabe. Könnte es ein paar Tage früher sein? - Hausmeister. Wann ist er erreichbar? Kontakt.
Πλάνο και οργάνωση μετακόμισης
Επίσης, η μετακόμιση προϋποθέτει καλό σχεδιασμό από πριν. Αρκετές ενέργειες απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες πιο πριν έως και έναν μήνα μετά τη μετακόμιση. Μια καλή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι η αντίστοιχη των γερμανικών ταχυδρομείων http://www.umziehen.de/umzug-checklisten. Μερικές από τις δραστηριότητες / ενέργειες για τη μετακόμιση είναι οι εξής (κάποιες είναι στα γερμανικά):
Λίγο πριν τη μετακόμιση
- Μεταφορά συμβολαίων για το γκάζι (Gas), το ρεύμα (Strom), το ίντερνετ (Internetanschluss) και τη θέρμανση (Heizung).
- Τηλέφωνο στην εταιρία του ρεύματος. Stadtwerke Düsseldorf. Μεταφορά συμβολαίου την ίδια μέρα! Τηλ: 02118212345.
- Τηλέφωνο στην εταιρία γκαζιού. Αίτηση να γίνει διακοπή.
- Τηλέφωνο σε διάφορες υπηρεσίες (Hausratversicherung, Versicherungen, Krankenkasse, Rentenkasse, Banken, Finanzamt, BAföG-Amt, Kreiswehrersatzamt, Agentur für Arbeit, GEZ). Ενημέρωση για την αλλαγή διεύθυνσης.
- Φορτηγάκι για τη μετακόμιση.Υπηρεσία ταχυδρομείου για τη δρομολόγηση των παλιών γραμμάτων στην καινούρια διεύθυνση (Nachsenden).
- Πολύτιμα αντικείμενα. Überlebenskoffer: Packen Sie wichtige Dokumente, Schlüssel sowie Kleidung für einige Tage gesondert. Medikamente, Waschzeug, Kleidung, Wäsche u.a. nicht vergessen. Wertvolles sowie persönliche Unterlagen an vertrauenswürdige Personen übergeben oder persönlich in die neue Wohnung bringen.
- Έπιπλα. Möbel: Sind Ihre Schränke, Kommoden und Regale geleert, können Sie sich ans Abbauen machen. Sammeln Sie Schrauben, Haken und andere Kleinteile gesondert und verstauen Sie diese so, dass sie schnell wiederzufinden sind. Schränke und Schubladen verkleben; Schrankschlüssel ggf. mit Klebeband am Schrank festkleben.
- Ψυγεία και καταψύκτες. Gefriertruhe und Kühlschrank: Lebensmittel sollten ausgelagert und die Geräte abgebaut werden.
- Μετρητά. Bargeld abheben
- Σακούλες απορριμάτων και καθαριστικά. Müllsäcke und Reinigungsmittel bereit stellen
- Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών. Handy aufladen.
- Βάψιμο του καινούριου σπιτιού.
Αντικείμενα στο παλιό σπίτι
- Υπνοδωμάτιο: Λύσιμο τις ντουλάπες και το κρεβάτι, απλώστρα, κουρτίνες, πολυθρόνα, μικροπράγματα στην κούτα, ρούχα στην κούτα και τη βαλίτσα.
- Μπάνιο: Μικροπράγματα και καθαριστικά στις σακούλες μεταφοράς, μάζεμα τις κουρτίνες μπάνιου.
- Σαλόνι: Κάδρα στην κούτα, Λύσιμο του γραφείου, Συρταριέρα, οθόνη Η/Υ, PC.
- Κουζίνα: Τελικά συγυρίσματα.
- Αποθήκη: Πράγματα για ανακύκλωση. Το ποδήλατο στο καινούριο σπίτι. Επιλογή και ταξινόμηση αντικειμένων.
Ημέρα μετακόμισης
- Βαλίτσα με τα πολύτιμα. Überlebenskoffer: Stellen sie Dokumente, Schlüssel und das Wichtigste für die kommenden Tage (Kleidung, Toilettenartikel) beiseite, so dass es nicht mit dem restlichen Umzugsgut transportiert wird.
- Καθαριστικά και συσκευές. Reinigungsmittel und -geräte: Legen Sie Putzutensilien für die Endreinigung der Wohnung bereit.
- Σκάλα και διάδρομος. Treppenhaus: Überprüfen Sie das Treppenhaus vor und nach dem Umzug auf Schäden.
- Προστασία πατωμάτων/τοίχων από τη μετακόμιση. Abdecken: Schützen Sie Fußböden und Einbauten mit Abdeckplanen vor Umzugsschäden.Φαγητό και ποτά. Essen und Getränke: Versorgen Sie Ihre Umzugshelfer gut ! Vor allem Mineralwasser sollte ausreichend vorhanden sein.Τρόπος ξεφορτώματος του φορτηγού. Zuerst die Möbel verladen (lassen), danach die Umzugskartons. Kontrollieren, ob in der alten Wohnung nichts vergessen wurde. Wohnung reinigen.
- Ανάρτηση πλάνων μετακόμισης στο σπίτι. Möbelstellpläne an die Zimmertüren hängen.
- Τοποθέτηση πραγμάτων. Erst Möbel stellen, dann die Kartons auf die Zimmer verteilen.
- Όνομα στο κουδούνι και το γραμματοκιβώτιο.
Τις επόμενες μέρες μετά τη μετακόμιση
- Δήλωση στον δήμο (Einwohnermeldeamt). Ummelden Einwohnermeldeamt. Infobox für Düsseldorfer Neubürger.
- Κοινοποίηση διεύθυνσης. Familie, Freunde und Bekannte über die neue Anschrift informieren. Neue Visitenkarten an Freunde, Familie oder Geschäftspartner verteilen.
- Μοντάρισμα επίπλων. Möbel zusammenbauen.
- Έλεγχος για ταχυδρομείο.
- Τακτική επίσκεψη στο παλιό σπίτι για έλεγχο.
- Γνωριμία με τους γείτονες. Antrittsbesuche: Wer wohnt eigentlich nebenan ? Stellen Sie sich Ihren neuen Nachbarn vor!
Η παράδοση του παλιού σπιτιού
- Wohnungsübergabe: Bei der Wohnungsübergabe wird ein Protokoll angefertigt. Gibt es keine Beanstandungen, kann Ihr bisheriger Vermieter in der Regel keine Ansprüche mehr an Sie richten.
- Übergabeprotokoll, Gas/Wasser/Strom Zählerstände mitteilen. Jetzt ist es auch an der Zeit, den Stand Ihrer Strom-, Gas- und Wasserzähler abzulesen, diesen ins Protokoll aufzunehmen und Ihrem bisherigen Versorger eine Abmeldung zuzusenden.
- Vereinbaren Sie einen Termin, zu dem Sie alle notwendigen Schönheitsreparaturen erledigt haben werden und Wohnung und Schlüssel übergeben können.
- Endrenovierung: Wenn die Übergabe bereits am Umzugstag ansteht und Sie zur Endrenovierung verpflichtet sind, sollten Sie nach dem Packen mit dem Streichen beginnen.
- Post: Leeren Sie Ihren Briefkasten, bevor Sie die Schlüssel abgeben.
- Endreinigung: Vor der Wohnungsübergabe muss die Wohnung in der Regel gereinigt werden. Richtwert: besenrein.
- Kaution: Hat der bisherige Vermieter keine Ansprüche mehr an Sie, muss er Ihnen die Kaution mit Zins und Zinseszins übergeben. Zögert er ohne Angabe von Gründen zu lange, sollten Sie evtl. eine Frist setzen und juristischen Rat einholen. Heizkostenabrechnung mit bisherigem Vermieter abklären. Kautionsrückerstattung besprechen und Schlüssel zurück geben.
Wichtiges und Nützliches
- Planen Sie die Einrichtung Ihrer neuen Wohnung, Antiquitäten, Kunstgegenstände u.ä. müssen zusätzlich versichert werden. Umzugskartons sind sehr stabil. Jedoch sollten sie ein Gewicht von 20 – 25 Kilo nicht überschreiten. Packen Sie die Umzugskartons richtig; schweres kommt nach unten, beim Schütteln darf nichts klappern. Schallplatten und Bücher senkrecht stellen. Kennzeichnen Sie die Kartons nach Zimmern. Verwenden Sie reichlich Packpapier und füllen Sie Hohlräume mit Kissen oder anderen geeigneten Materialien. Einlegeböden und Schubfächer sollten entfernt oder mit Klebeband ausreichend gesichert werden. Das gilt auch für bewegliche Teile. Schützen Sie Ihren Fußbodenbelag, die Auslegware oder die Teppiche mit rutsch-festen Materialien.
- Brauchbares, intaktes Mobiliar können Sie an die Caritas, Sozialämter o.ä. geben
- Nachmieter: Wenn Sie vor Ende der Kündigungsfrist aus der Wohnung ausziehen möchten, müssen Sie in der Regel einen Nachmieter stellen, der Ihrem bisherigen Vermieter genehm ist. Mit diesem können Sie häufig auch die Übernahme von Einbauten oder Böden aushandeln.
- Hilfen: Zu Ihrer Unterstützung am Umzugstag sollten Sie Freunde, Bekannte und Verwandte ansprechen oder über die Agentur für Arbeit bzw. die studentische Jobvermittlung Umzugshilfen engagieren.
- Parkplatz: Bei der Kommune können Sie in der Regel Parkplätze vor alter und neuer Wohnung sperren lassen.
- Demontage: Vereinbaren Sie Termine mit Handwerkern, die Einbauten oder E-Geräte kurz vor dem Umzugstag ausbauen sollen.
- Packen: Wer systematisch packt, findet sich hinterher besser zurecht. Legen Sie Schweres nach unten, Gleiches zu Gleichem und polstern Sie Zerbrechliches gut ab. Kennzeichnen Sie, was der Karton enthält. Wenn Sie mit einem Umzugsunternehmen oder einer Spedition umziehen, sollten Sie evtl. Ihre neue Adresse vermerken und die Kartons durchzählen. Wenn etwas passiert ist: Fristgemäße Beanstandung sichert Ihre Ansprüche. Offensichtliche Schäden müssen innerhalb des dem Umzugstages folgendem Tage angemeldet werden. Für verdeckte Schäden haben Sie 14 Tage Zeit. Bei offensichtlichen Schäden zahlen Sie unter Vorbehalt.
Ενοικίαση Transporter Mietwagen
- Για την ενοικίαση ενός φορτηγού (Transporter Mietwagen) για τη μετακόμιση υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες. Για την εύρεση είναι πολύ χρήσιμη η μηχανή αναζήτησης www.erento.com
- Μια καλή αρχική επιλογή είναι Mittelgroße Lkw (Gruppe N) z. B. Mercedes Benz Sprinter 313 CDI Kasten (14,50 m³) ή Mercedes Benz Sprinter 319 CDI.
- Προσοχή στην ενοικίαση. Οπωσδήποτε να εμπεριέχει ασφάλιση Haftlichtversicherung με Vollkasko ohne Selbstbeteiligung. Είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος.
Το Ντίσελντορφ μου αρέσει πολύ ως πόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mercer Quality of Living Survey για το 2012 βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως ως προς την ποιότητα ζωής (Worldwide Rankings, 2012). Πληροφοριακά, η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους φίλους που με βοήθησαν την ημέρα της μετακόμισης (σε αλφαβητική σειρά): Τον Ανέστη που μαζί βάψαμε το σπίτι, τον Θανάση που με υποστήριξε στο οικονομικό κομμάτι, τον Κώστα που με καθοδήγησε στην οδήγηση του Sprinter και τον Σταύρο που ενώ είχε τρεχάματα βρήκε χρόνο και ήρθε. Επίσης, όλους τους γείτονες και τους άλλους φίλους στο Ντούισμπουργκ για την έμμεση υποστήριξή τους. Σας ευχαριστώ όλους παιδιά, εσάς και τις οικογένειές σας!
Τέλος, όσοι φίλοι έχουν ερωτήματα, μπορούν μου στείλουν ένα email στη διεύθυνση 3000meres@gmx.com.
Πηγές – Αναφορές – Χρήσιμοι σύνδεσμοι
- Ντίσελντορφ, από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
- Ντίσελντορφ, επίσημη ιστοσελίδα του δήμου http://www.duesseldorf.de/de
- Mietbürgerschaft, https://kautionsfrei.de
- Kaution: Quittung dient als Sicherheit, http://www.mietrecht.org/mietkaution/kaution-quittung-dient-als-sicherheit
- Ντίσελντορφ, από την ιστοσελίδα Ταξιδολόγιο, http://www.taxidologio.gr/dusseldorf.html
- Ανάμεσα στη φίνα κομψότητα και την παλιά μπυραρία: Ντίσελντορφ, http://www.germany.travel/gr/towns-cities-culture/towns-cities/duesseldorf.html
- Ντίσελντορφ: Καταρρίπτοντας τους μύθους, http://www.in2life.gr/escape/destinations/articles/160443/article.aspx
- Ντίσελντορφ: Η πόλη έκπληξη, http://community.pamediakopes.gr/europe/f/27/p/131/289.aspx
- Mercer Quality of Living Survey – Worldwide Rankings, 2012, http://www.mercer.com/press-releases/quality-of-living-report-2012
- Η Βιέννη, καλύτερη πόλη για να ζεις και το 2012, http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=204165
- Αναζήτηση αγγελιών για σπίτι, www.immobilienscout24.de, http://www.immobilienscout24.de/de/finden/wohnen/index.jsp
- Wann sind Umzugskosten abziehbar? http://www.steuernetz.de/aav_steuernetz/lexikon/K-11511.xhtml?currentModule=home http://www.steuernetz.de/aav_steuernetz/lexikon/K-11511.xhtml?currentModule=home2013063011401720130630114017
- Die Fahrzeitverkürzung von einer Stunde, http://www.valuenet.de/php/ratContent.php?objid=571304&next=2&type=steuer&from
- Γερμανικός Τειρεσίας (SCHUFA), www.schufa.de
- Λίστα ενεργειών για τη μετακόμιση, http://www.umziehen.de/umzug-checklisten
- Υπηρεσία ταχυδρομείου για τη δρομολόγηση των παλιών γραμμάτων στην καινούρια διεύθυνση (Nachsenden), https://www.efiliale.de/efiliale/nachsenden-lagern/uebersicht.jsp?Item=cat10002nsa
- Εύρεση φορτηγού για τη μετακόμιση: www.erento.com. Για την περιοχή του Ντίσελντορφ αναζήτηση.