Ήταν Αύγουστος του 2009 όταν ένας 14 ετών έφηβος από το Lakeland των Η.Π.Α. εν ονόματι Zach Sobiech πήγε για ένα τρέξιμο και επέστρεψε σπίτι του με έναν έντονο πόνο στο αριστερό ισχίο. Κατόπιν μιας σειράς από ιατρικές εξετάσεις ο Zach διαγνώστηκε με καρκίνο. Ένα σοκαριστικό γεγονός για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Zach υποβλήθηκε σε δεκάδες χημειοθεραπείες, εγχειρίσεις και ακτινοθεραπείες με σκοπό να αντιμετωπίσουν το οστεοσάρκωμα, τον συνηθέστερο καρκίνο των οστών. Αρχικά όλα φάνηκαν να πηγαίνουν καλά. Δυστυχώς, όμως, στις αρχές του 2012 τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει και μάλιστα αυτήν τη φορά είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Οι γιατροί σταμάτησαν τις θεραπείες και ανακοίνωσαν στον ασθενή ότι έχει ακόμα μόλις μερικούς μήνες ζωής.

Κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, κι όμως ο Zach δεν το βάζει κάτω. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με κουράγιο, αισιοδοξία και όσο γίνεται θετική αντιμετώπιση. Όπως ένας σούπερ νόβα που εκρηγνύεται και σκορπάει στο σκοτεινό διάστημα ζεστή ύλη και φως.

Με τη βοήθεια του γενικού μάνατζερ του KS95, ενός διάσημου ραδιοφωνικού σταθμού από τη Μινεάπολις, ο Zach βρήκε έναν τρόπο να προβάλει ένα τραγούδι, το Clouds (σύννεφα), που έγραψε για να αποχαιρετήσει την οικογένειά του και τους φίλους του.

Κι όμως, δεν είναι μόνο ο Zach. Καθημερινά παντού στον κόσμο πάρα πολλές οικογένειες ζουν το δικό τους δράμα, σιωπηλά και με το κεφάλι ψηλά. Τις περισσότερες φορές είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Άλλοι προβάλλουν το πρόβλημα μέσα από το διαδίκτυο. Όπως η μικρή Λυδία που χρόνια τώρα παρακολουθούμε μέσα από το διαδίκτυο τον αγώνα της (και πόσο χαιρόμαστε που τα έχει καταφέρει).

Αλλά για πολλούς άλλους φίλους, δυστυχώς, δεν υπήρξε επιστροφή και αυτό είναι τόσο κρίμα, τόσο άδικο.

Αναλογίζομαι το τι τραβάνε αυτοί οι άνθρωποι και συμπεραίνω ότι πέρα από την υγεία μας όλα τα άλλα “προβλήματα” δεν είναι πραγματικά προβλήματα. Αν έχουμε την υγεία μας θαρρώ πως είναι ύβρις να στεναχωριόμαστε, ειδικά τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι πάνω στον πλανήτη έχουν σταθεί άτυχοι και πρέπει να παλέψουν σκληρά για το αυτονόητο. Ο Zach και οι συμπολεμιστές του μας διδάσκουν στάση ζωής.

Να ευχηθούμε να υπάρξει σύντομα μια καίρια θεραπεία για τον Zach και όλους τους συνανθρώπους μας που παλεύουν αυτές τις μέρες. Και ας κάνουμε μια ευχή για τις ψυχές αυτών που έχουν ήδη φύγει και για τις οικογένειές τους.

Πηγές / Παραπομπές