Πριν τρία χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο για το ΤΣΜΕΔΕ και το θέμα των εισφορών ήμων των μηχανικών σε αυτό. Το άρθρο βρίσκεται εδώ:

Έκτοτε τα πράγματα έχουν χειροτερεύει για κάθε Έλληνα μηχανικό που κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα.

Η αγορά και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν νεκρωθεί και δεν υπάρχουν πλέον εργασίες για τους περισσότερους μηχανικούς. Πρακτικά, ο σημερινός μηχανικός είναι ένας άνεργος μηχανικός, ο οποίος παρ’ όλα αυτά καλείται να πληρώνει τις εισφορές του στο ΤΣΜΕΔΕ κάθε μήνα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον Μνημονιακό νόμο υπ’ αριθμόν 3986, ΦΕΚ 152 Α’/1-7-2011 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015) και το αντίστοιχο Άρθρο 44 (Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις), ο οποίος αν και έχει παγώσει αρχίζει σιγά-σιγά να εφαρμόζεται, οι εισφορές των μηχανικών απογειώνονται σε εξωπραγματικές τιμές.

Για παράδειγμα, ένας μηχανικός εγγραγραμένος επί 8 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ καλείται να πληρώσει ετησίως 12 x 499,76 = 5997,12 ευρώ. Δηλαδή, 6 χιλιάδες ευρώ είτε έχεις εργασία είτε δεν έχεις. Από τα 11 έως 14 χρόνια οι εισφορές αυτές ανέρχονται σε 12 x 576,19 = 6914,28 ευρώ, ενώ για πάντω από 15 χρόνια γίνονται 12 x 649,37 = 7792,44 ευρώ. Αν είσαι ένας μεγαλοεργολάβος ή μεγαλομελετητής και έχεις εργασία, τότε ίσως να μπορείς να τα πληρώσεις. Μα αν είσαι ένας άνεργος μηχανικός, τότε κάθε μήνα που περνάει είσαι χωμένος ακόμα πιο βαθιά μέσα στα χρέη. Και αυτό σίγουρα επηρεάζει τη ψυχολογία σου.

Κάτι τέτοιο δεν έχει λογική σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν νοείται ένας άνεργος άνθρωπος να πρέπει να πρέπει να πληρώσει την ασφάλισή του. Απεναντίας, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει μέριμνα έτσι, ώστε το ίδιο το κράτος να του πληρώνει ένα μέρος της ασφάλισής του, κυρίως στον τομέα υγείας.

Για μένα που είμαι γραμμένος ήδη 8 χρόνια στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ κατοικώ και εργάζομαι στη Γερμανία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι εξής επιλογές:

  • Η πρώτη επιλογή: Επιστρέφω στην Ελλάδα και επιχειρώ να βρω μια εργασία μηχανικού που να μου αποφέρει εκτός από τον μισθό μου επιπλέον 500 ευρώ τον μήνα για να πληρώσω την ασφάλισή μου. Δηλαδή, ο μηνιαίος μισθός μου θα είναι τα χρήματα που θα με πληρώνει ο εργοδότης μου μείον 500 ευρώ. Για έναν μισθό 800 ευρώ, θα μου απομένουν τελικά καθαρά 300 ευρώ.
  • Η δεύτερη επιλογή: Επιστρέφω στην Ελλάδα, παραδίδω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πίσω στο ΤΕΕ μαζί με οτιδήποτε έχει σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού και ξεχνάω μια και καλή την ιδιότητα του μηχανικού. Προσπαθώ να βρω μια οποιαδήποτε δουλειά με βάση τον μισθό των 500 ευρώ που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά και αν είμαι τυχερός έχω και ασφάλιση. Για ελεύθερο επάγγελμα οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.
  • Η τρίτη επιλογή: Το εξωτερικό και η “εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ”. Ένας λόγος για τον οποίο μένω και εργάζομαι στη Γερμανία. Και αν δεν ήταν η Γερμανία θα ήταν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Βουλγαρία, αλλά όχι η Ελλάδα. 

Τι είναι η εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ

Με απλά λόγια: Αν κάποιος ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ εργάζεται αποκλειστικά σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα έσοδα του είναι αποκλειστικά από αυτήν την εργασία, τότε είναι ασφαλισμένος υποχρεωτικά σε αυτήν τη χώρα και μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί από την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πληρώνονται εισφορές και ο ασφαλισμένος δεν διαγράφεται από το ΤΣΜΕΔΕ. Η τελική σύνταξή του ίσως είναι μικρότερη, αλλά στο τέλος η συνολική (αν συμπεριληφθεί και η αντίστοιχη από την ασφάλιση στην ξένη χώρα) μάλλον θα είναι μεγαλύτερη.

Ακόμα ένα καλό νέο: Δεν είναι απαραίτητο αυτός ο ασφαλισμένος να έχει τον τόπο κατοικίας του στη χώρα που εργάζεται. Η προϋπόθεση είναι να μπορεί να ταξιδεύει στη δουλειά του κι ας είναι και σε άλλη χώρα. Επίσης, η αίτηση μπορεί να γίνει και αναδρομικά. Ακόμα και να έχουν περάσει μήνες (ή και χρόνια) μπορεί να γίνει δεκτή.

Π.χ. στη δική μου περίπτωση:

  • Την περίοδο 2009-2010 δούλευα και έμενα στην Ολλανδία. Λόγω της εργασίας ήμουν ασφαλισμένος στο ολλανδικό σύστημα υγείας. Ζήτησα να εξαιρεθώ από το ΤΣΜΕΔΕ και δεν πλήρωσα ούτε ένα ευρώ για το 2010, ενώ είμαι ακόμα δηλωμένος εκεί.
  • Το 2011 μετεγκαταστάθηκα στη Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Η νέα μου τότε δουλειά ήταν στην Ολλανδία, οπότε επί έναν χρόνο ταξίδευα καθημερινά στην Ολλανδία για εργασία. Λόγω της εργασίας ήμουν ασφαλισμένος στο ολλανδικό σύστημα υγείας, παρ’ όλο που έμενα στη Γερμανία. Και πάλι εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ.
  • Το 2012 τελείωσε η σύμβαση εργασίας μου στην Ολλανδία και πήρα Ταμείο Ανεργίας στην χώρα που έμενα, δηλαδή στη Γερμανία. Όταν κάποιος παίρνει ταμείο ανεργίας, τότε είναι και ασφαλισμένος στο γερμανικό σύστημα υγείας, οπότε λόγω αυτής της ασφάλισης εξαιρέθηκα και πάλι από την ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.
  • Εδώ και έναν χρόνο συνεχίζω να μένω στη Γερμανία και είμαι ξανά εργαζόμενος. Και πάλι έκανα αίτηση για εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ. 

Πως γίνεται η αίτηση

Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι  θέλει να ασφαλιστεί μόνο στη χώρα της Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. για Σύνταξη (άρθρο 14α παρ.2 ΕΟΚ 1408/71 και 915/79). Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση τους στο φορέα της άλλης χώρας στον οποίο είναι ασφαλισμένοι και στη συνέχεια η αρμόδια αρχή της άλλης χώρας θα πρέπει να ζητήσει από τη δική μας αρμόδια αρχή (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – Δ/νση Διακρατικής Κοινωνικής ασφάλισης – Τμήμα Β’ (Διμερών Συμβάσεων) – Σταδίου 29, Γραφείο 724, 7ος όροφος, τηλ.210 3368169, 210 3368170, telefax 2103240326) την εξαίρεση του ενδιαφερόμενου από την ελληνική ασφάλιση, βεβαιώνοντας μας επίσημα για την ασφάλισή του και λαμβάνοντας, ενδεχομένως, θέση επί της απαιτούμενης εξαιρέσεως. 

Για την περίπτωση της εργασίας στη Γερμανία, αυτό γίνεται ως εξής:

  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί το έγγραφο “A1 – Bescheinigung über die Rechtsvorschriften der sozialen Sicherheit“. Ένα δείγμα για το πως αυτό φαίνεται βρίσκεται εδώ: http://www.aok-verlag.info/de/media_db_objects/inline/0x0/26/26/23.06.2010-Vordruck-A1-DE.pdf
  • Η αίτηση θα γίνει γραπτώς και θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση GKV – Spitzenverband DVKA, Deutsche Verbindungsstelle, Krankenversicherung – Ausland, Team GME, Pennefeldsweg 12c, 53177 Bonn.
  • Μαζί με την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα αποστείλει και ένα πιστοποιητικό ότι είναι ασφαλισμένος, συγκεκριμένα το Meldebescheinigung zur Sozialversicherung. Αυτό το λαμβάνει αυτόματα από την εργασία του. Αν όμως δεν το έχει μπορεί απλώς να το αιτηθεί.
  • Ένα δείγμα της τελικής αίτησης φαίνεται παρακάτω:
     

Στην περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος εργάζεται στην Ολλανδία, τότε μπορεί να στείλει μια παρόμοια αίτηση στο SVB – International Secondment (ID). Η διεύθυνσή του είναι η παρακάτω εξής:

SVB – International Secondment (ID)
Van Heuven Goedhartlaan 1
Postbus 357
1180 AJ Amstelveen

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0031206565277

Το κείμενο μπορεί να είναι στα αγγλικά και ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω εξής:

Application for a “A1 Certificate concerning the Social Security legislation which applies to the holder (EU Regulations 883/04 and 987/09)”

Dear Madam or Sir,

The purpose of this letter is to apply for
a “A1 Certificate concerning the Social Security legislation which applies to the holder (EU Regulations 883/04 and 987/09)” and besides to request you to communicate with the Greek Authorities in order to ask them to exclude me from the Greek Insurance and Pension Scheme according to the European laws 2005/204/EC and 2006/203/EC because all that time I live and am working in the Netherlands.

My personal details are the following ones: (Name, BSN number, date of birth, …)
Dutch health and pension insurance Scheme: From …………. up to the present time.
Greek insurance ETTA-TSMEDE (institution Id Number: 21020000).

I would like to ask you to send me a letter or an email to ….@….. in order to inform me about
the next steps of my application. If you need any further information, please let me know.


Thank you in advance for your help.


Kind regards,


Name

Λίγο καιρό μετά την αποστολή του γράμματος καλό είναι να γίνει ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0031206565277) με σκοπό να πληροφορηθούμε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επεξεργασία της αίτησης. Αν όλα πάνε καλά, μετά από δύο μήνες περίπου θα λάβουμε μια απάντηση. Στη δική μου περίπτωση έλαβα το πολύτιμο πιστοποιητικό μαζί με την εξής απάντηση:

Και φυσικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έλαβα και το πολυπόθητο γράμμα από το ΤΣΜΕΔΕ:

Το πεπερασμένο χρονικό διάστημα οφείλεστε στο γεγονός ότι η εργασία μου ήταν περιορισμένου χρόνου. Στην περίπτωση εργασίας αορίστου χρόνου δεν αναφέρεται ημερομηνία επανόδου στο ΤΣΜΕΔΕ.

Παρόμοιες αιτήσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι π.χ. η Βουλγαρία.

Ελπίζω όλα αυτά να βοηθήσουν. Δεν θέλω να βλέπω φίλους μηχανικούς να αφήνουν την πατρίδα μας, αλλά όταν πολλοί από αυτούς δεν έχουν εργασία και καλούνται να πληρώσουν αρκετά χιλιάρικα τον χρόνο άδικα, τότε είναι απαραίτητο για αυτούς να κάνουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: Να λύνουν προβλήματα!

Πηγές – Αναφορές