Ένα ιδιαίτερο άρθρο υγείας μου κέντρισε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (COPD – Chronic Obstructive Pulmonary Disease), η οποία σύμφωνα με το άρθρο απειλεί έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Ακόμα περισσότερο, πρόκειται για την τέταρτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Το άρθρο είναι από το Spiegel Online, ενώ η απόδοσή σου στα ελληνικά από το Deutsche Welle βρίσκεται εδώ:
Υποτιμημένη η πνευμονική πάθηση COPD

Το άρθρο είναι το εξής:

Υποτιμημένη η πνευμονική πάθηση COPD

Βήχας, βλέννα, δυσκολίες στην αναπνοή και συχνά θάνατος. Η Χρόνια Παρεμποδιστική Πνευμονική Πάθηση COPD απειλεί σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 25% των ανθρώπων. Μόνος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης η πρόληψη!

Ένας στους τέσσερεις ανθρώπους κινδυνεύει να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Η έρευνα Καναδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Καναδοί επικαλούνται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία η πνευμονική πάθηση COPD είναι η τέταρτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από την πνευμονική πάθηση και τις εκφάνσεις της βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα έχουν όσοι καπνίζουν. Ο ερευνητής Αντριαν Γκουλίσεν από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Κάσελ υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να προληφθεί. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% προκαλείται από την εισπνοή βλαβερών ουσιών, όπως συμβαίνει στο κάπνισμα και την εισπνοή μολυσμένου αέρα που περιέχει επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στη Γερμανία πάσχουν από πνευμονική πάθηση την ασθένεια περισσότεροι από 5 εκ. άνθρωποι. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο συχνότερα τα κρούσματα.

Πολλοί απευθύνονται πολύ αργά στο γιατρό

Οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς εμβόλια κατά της γρίπης και των πνευμονόκοκκων, φυσιοθεραπείες και σωστή διατροφή. Όλα αυτά όμως συμβάλλουν μόνο στην ανακούφιση. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα, όπως ο βήχας, οι δυσκολίες στην αναπνοή και η υπερβολική έκκριση βλέννας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ασθενείς. Έτσι πολλοί απευθύνονται με μεγάλη καθυστέρηση στο γιατρό τους με συχνά μοιραία αποτελέσματα.

Μια λύση είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων. Όπως όμως δηλώνει ο γιατρός Τομπίας Βέλτε η μεταμόσχευση ως τελευταία επιλογή δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Κατά την άποψη του Γερμανού ειδικού οι έρευνες για την πνευμονική πάθηση COPD έχουν μείνει από 10 μέχρι 20 χρόνια πίσω διότι ούτε τα υπουργεία Υγείας, ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε πολλοί γιατροί δεν τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ο ερευνητής Αντριαν Γκουλίσεν πιστεύει ότι ο λόγος είναι η απέχθεια που αισθάνονται γιατροί και ασθενείς για την ασθένεια. Εκτιμά όμως ότι τουλάχιστον στη Γερμανία η κατάσταση βελτιώνεται. «Σήμερα υπάρχει το Γερμανικό Κέντρο Πνευμονικής Έρευνας, στο οποίο συνεργάζονται 18 νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα», λέει ο Γερμανός ειδικός.

Η πρόληψη έχει ρόλο κλειδί

Οι ερευνητές-γιατροί συμφωνούν ότι η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της COPD. Σε αρχικά στάδια είναι δυνατή είτε η επιβράδυνσης της ασθένειας είτε ακόμα και η υπό προϋποθέσεις θεραπεία της, λέει ο Τομπίας Βέλτε. «Όποιος δεν καπνίζει έχει τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD», συμπληρώνει ερευνητής Αντριαν Γκουλίσεν.

Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα lung.gr ισχύει ότι:

Η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) είναι ένας γενικός ορισμός που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την ύπαρξη χρόνιας βρογχίτιδας ή/και εμφυσήματος.

• Χρόνια σημαίνει διαρκής.
• Βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων (αεραγωγοί των πνευμόνων).
• Εμφύσημα είναι η φθορά των πολύ μικρότερων αεραγωγών και των κυψελίδων του πνεύμονα.
• Πνευμονοπάθεια σημαίνει ότι επηρεάζει τους πνεύμονες.

Η χρόνια βρογχίτιδα ή το εμφύσημα μπορούν να προκαλέσουν παρεμπόδιση (στένωση) στους αεραγωγούς. Αυτό σαν αποτέλεσμα τον προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα και επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή. Τα συνήθη συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, ο βήχας και τα πτύελα .

Οι αλλοιώσεις και οι βλάβες στις δομές των πνευμόνων που προκαλούνται από την ΧΑΠ ρίναι μόνιμες και η στένωση των αεραγωγών δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα συνήθως παρουσιάζονται ταυτόχρονα. Ο όρος ΧΑΠ χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την στένωση των αεραγωγών και την δυσκολία στην εκπνευστική ροή του αέρα λόγω ύπαρξη χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος ή και των δύο.

Την υγεία μας λοιπόν και τα μάτια μας!

Πηγές – Περισσότερες πληροφορίες:
– Lung.gr, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
– Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Chronic_obstructive_pulmonary_disease.
– MedicaLook, http://www.medicalook.com/Lung_diseases/Copd.html.