Εσείς τι τύπος είστε: Πρωινός ή απογευματινός; Σύμφωνα με νέες έρευνες κάποιοι από εμάς δεν είναι πλασμένοι να σηκώνονται νωρίς το πρωί. Αποδίδουν πολύ καλύτερα το απόγευμα και το βράδυ, ενώ όταν σηκώνονται νωρίς το πρωί είναι συνήθως σαν χαμένοι. Νομίζω, πως όλοι μας πρέπει να πειραματιστούμε λίγο με τον εαυτό μας, να διαπιστώσουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε και να προσαρμόσουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας στο πραγματικό μας βιολογικό ρολόι. Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε στη ζωή μας.

Παρακάτω, παραθέτω μια είδηση για μια μελέτη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Αρχική πηγή:
MARINA JIMÉNEZ and KATE HAMMER
From Friday’s Globe and Mail April 23, 2009 at 10:55 PM EDT
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20090423.wsleep0423/BNStory/Science/

Μετάφραση και προσαρμογή από τα αγγλικά: Σωκράτης Π. Κουρτσίδης

Οι κουκουβάγιες ως νυκτόβια πουλιά έχουν πραγματικά περισσότερη διανοητική δύναμη σε σχέση με τα πουλιά που ξυπνούν τα χαράματα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τα πουλιά που ξυπνάνε αργά είναι και αυτά που έχουν το πλεονέκτημα και μπορούν να ξεπεράσουν στις επιδόσεις πουλιά που ξυπνούν νωρίς, ισχυρίζεται ο Philippe Peigneux, ένας καθηγητής της κλινικής νευροψυχολογίας στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο, ο οποίος μαζί με τη συνεργάτιδά του Χριστίνα Schmidt δημοσίευσαν τα μη αναμενόμενα συμπεράσματά τους σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Jurnal Science.

Χρησιμοποιώντας Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού ή αλλιώς Μαγνητική Τομογραφία (MRI), η ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα το οποίο μετρούσε την εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής πάνω σε 30 αντικείμενα εξέτασης τα οποία ήταν από τη φύση τους είτε ακραίου πρωινού ξυπνήματος είτε ακραίου αργοπορημένου ξυπνήματος. Τα πρώτα εγείρονταν μεταξύ 5 και 6 π.μ., ενώ τα δεύτερα ξυπνούσαν αργά το απόγευμα.

Μεταβάλλοντας τον φυσιολογικό βιολογικό ρυθμό τους, οι εθελοντές πέρασαν δύο συνεχόμενα βράδια στα εργαστήρια ύπνου. Μετά από 10 ώρες ξαγρύπνιας, τα πρωινά πουλιά σημείωσαν μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάρκεια της προσοχής, σε σύγκριση με τις νυκτόβιες κουκουβάγιες. Επίσης, η μέτρηση των επιπέδων εγρήγορσης έδειξε ότι τα πρωινά πουλιά ένιωθαν περισσότερη νύστα και έτειναν να διεκπεραιώσουν δραστηριότητες πιο αργά, συγκρινόμενα με τις νυκτόβιες κουκουβάγιες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νυκτόβιες κουκουβάγιες υπερτερούν των πρωινών πουλιών ως προς τη διάρκεια του χρόνου που μπορούν να παραμείνουν ξάγρυπνες χωρίς να υποστούν πνευματική επιβράδυνση στις δραστηριότητές τους.

Ο Dan Reynish, εκφωνητής και παραγωγός του ραδιοφωνικού σώου Saskatchewan Weekend, σηκώνεται καθημερινά τις περισσότερες μέρες στις 3 και μισή τα μεσάνυχτα. Ποτέ δεν χρησιμοποιεί το κουμπί snooze του ξυπνητηριού του και απολαμβάνει το ξεκίνημα της ημέρας του παρέα με τους συναδέρφους του.

Όμως, παραδέχεται πως η ενέργειά του εξαντλείται κάποια απογεύματα.

“Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που συνειδητοποιώ ότι δεν κάνω κάτι συγκεκριμένο ή ότι απλώς κάθομαι… Βρίσκω τον ευατό μου λίγο πεσμένο,” παραδέχεται.

Ο Thierry Busset, σεφ ζαχαροπλαστικής στο CinCin, ένα ιταλικό εστιατόριο στο Vancouver, ξυπνάει τις περισσότερες μέρες το απόγευμα. Όπως λέει, πάντα νιώθει ξεκούραστος και απολαμβάνει να δουλεύει αργά τη νύχτα όταν το εστιατόριο έχει κλείσει και το μυαλό του είναι καθαρό.

“Είμαι τυχερός, γιατί χρειάζομαι πολύ λίγο ύπνο και όταν ξυπνάω είναι έτοιμος για δουλειά”, ισχυρίζεται.

Ακόμα δεν υπάρχουν ειδικές εκφράσεις για τους νυκτόβιους τύπους, όπως π.χ. “το νυχτερινό πουλί πιάνει το σκουλήκι”. Κι αυτό λόγω των κοινωνικών πιέσεων, λέει ο καθηγητής Peigneux, συνεργάτης της έρευνας. Αυτοί που είναι πλασμένοι να αποδίδουν το μέγιστό τους τα μεσάνυχτα, συνήθως απαιτείται να σηκώνονται νωρίς το πρωί για εργασία ή σχολείο. Μοιάζουν σαν να είναι τεμπέληδες ή χωρίς κίνητρα, στην πραγματικότητα όμως είναι στερημένοι από τον κανονικό τους ύπνο.

“Αν τους επιτραπεί να ζήσουν το δικό τους πρόγραμμα σύμφωνα με τους δικούς τους βιολογικούς ρυθμούς, μπορούν να ξεπεράσουν τους πρωινούς τύπους”.

Η έρευνα μέτρησε το μέρος του εγκεφάλου που είναι το κέντρο του κιρκαδιανού ρολογιού και που λειτουργεί σύμφωνα με έναν κύκλο ημέρας-νύχτας. Η πίεση για ύπνο αμβλύνει το κιρκαδιανό σήμα και η δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή μειώνεται όσο περισσότερο το άτομο είναι ξύπνιο. Οι νυκτόβιες κουκουβάγιες ήταν πιο ανθεκτικές στην πίεση ύπνου.

Η γενετική μπορεί να μας απαντήσει αν ένας άνθρωπος είναι πρωινός ή αργός τύπος, λέει ο καθηγητής Peigneux, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι “ουδέτεροι”. Αλλά ένα 15% του συνολικού πληθυσμού είναι άκρως πρωινοί ή αργού ξυπνήματος τύποι ενώ ένα ακόμα 15% είναι μέτρια πρωινοί ή απογευματινοί τύποι.