Πολλοί φίλοι στην Ελλάδα μας ρωτούν εδώ στη Γερμανία, αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τόσο αυστηρά όπως εκεί. Η απάντηση είναι σαφής: Αντικειμενικά δεν είναι τόσο αυστηρά. Και ούτε, μάλλον, θα φτάσουν σε αυτόν τον βαθμό. Μόνο τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και άλλα τέτοια μαγαζιά και σύλλογοι είναι κλειστά. Όλα τα άλλα είναι κανονικά ανοιχτά. Και από το σπίτι βγαίνουμε φυσιολογικά όπως πριν, όσο θέλουμε, χωρίς ελέγχους, κωδικούς ή περιορισμό.
Από την άλλη, τα μέτρα είναι το ίδιο αυστηρά με την Ελλάδα ως προς την υποκειμενική τους αίσθηση. Ο κόσμος εδώ τα εκλαμβάνει σαν κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, όπου δεν υπήρχε δημοκρατία και οι πολίτες έπρεπε να είναι υποταγμένοι. Οι Γερμανοί, και γενικά οι δυτικοί Ευρωπαίοι, δεν είχαν ποτέ υποστεί τέτοιους περιορισμούς από τα τέλη του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου και μετά. Θεωρούν μεγάλο ιδανικό την προσωπική τους ελευθερία. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλον αυτόν τον καιρό οι πολιτικοί υπογραμμίζουν ότι “σέβονται το αγαθό της προσωπικής ελευθερίας των πολιτών” και ότι “τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία και προσωρινά”. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο, ότι τα μέτρα δεν αναφέρονται σε πόσα άτομα θα έχει καλεσμένους κάποιος μέσα στο σπίτι του. Και αυτό, διότι ο θεσμός της προσωπικής κατοικίας είναι “ιερός” και το κράτος με βάση το σύνταγμα απαγορεύεται να ορίζει το πώς θα ζει κάποιος μέσα στο σπίτι του. Αυτό, βέβαια, όσο δεν παρενοχλεί με θορύβους, άσχημες μυρωδιές κλπ. τους γείτονές του.
Πώς κινούνται τα νούμερα; Εδώ στη Γερμανία τα κρούσματα είναι ακόμα υψηλά. Ωστόσο, εδώ και μερικές μέρες άρχισαν να μειώνονται. Θα χρειαστεί, πάντως, κανέναν μήνα για να φτάσει σε ανεκτά επίπεδα.
Αυτό που έχουν αλλάξει, βέβαια, είναι ότι, ενώ ο αριθμός των τεστ δεν έχει μειωθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές του WDR5 εδώ και μια εβδομάδα κάνουν τεστ μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν φανερά συμπτώματα. Δεν κάνουν, δηλαδή, τεστ σε περιπτώσεις απλού συναχιού κλπ.
Πάντως, το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο αριθμός των θανάτων. Δείχνει και αυτός να ακολουθεί με διαφορά φάσης δύο εβδομάδων την αντίστοιχη καμπύλη των κρουσμάτων.
Οι κλινικές και οι ΜΕΘ στο κρατίδιο όπου μένω, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία (NRW), είναι ακόμα καλά ως προς την πληρότητά τους. Έχουν σχεδόν γεμίσει στην περιοχή της Κολωνίας, αλλά οι ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες εκεί κοντά. Γενικά, όπως πηγαίνει η κατάσταση δεν αναμένεται η πληρότητά τους να φτάσει στο μέγιστο.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όμως, αυτή θα δοθεί κατά την Άνοιξη. Και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονταν στον κλάδο της γαστρονομίας και σε άλλες τέτοιες εργασίες είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των μέτρων.
Ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διεθνές, είναι και οι “αρνητές του Κορωνοϊού”. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν υπάρχει. Όταν, ύστερα από καιρό, τα πειστήρια γίνουν τόσο δυνατά, ώστε να μην μπορούν να τα αγνοήσουν, τότε υποστηρίζουν ότι “υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι και τόσο σοβαρός δε”. Ή ότι “ο ιός είναι κρατικό κατασκεύασμα, για να ελέγξει τον κόσμο” και άλλα τόσα ευτράπελα. Εκείνο που μου προκαλεί πάντα γέλιο είναι η άποψη, πως “ο ιός είναι κατασκεύασμα του Μπιλ Γκέιτς, για να μας βάλει τσιπάκια 5G μέσω των εμβολίων”. Αλλά και το άλλο με το “οι μάσκες έχουν τσιπάκια 5G”, είναι απίστευτα αστείο. Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, το ποσοστό όλων αυτών των ομάδων κυμαίνεται κοντά στο 33%, δηλαδή ο ένας στους τρεις πολίτες. Μια αιτία του φαινομένου είναι ότι οι ειδήσεις για θεωρίες συνωμοσίας μεταδίδονται στα κοινωνικά μέσα και στο twitter περίπου πέντε φορές γρηγορότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες έγκυρες ειδήσεις. Άλλοι λόγοι γι’ αυτό είναι το φαινόμενο Dunning – Kruger, αλλά και η ελλιπής μόρφωση των πολιτών πάνω στο πώς να αναγνωρίζουν μη έγκυρες ή παραπλανητικές ειδήσεις στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όμως, αυτή θα δοθεί κατά την Άνοιξη. Και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονταν στον κλάδο της γαστρονομίας και σε άλλες τέτοιες εργασίες είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των μέτρων.
Επίλογος – Συμβουλή:
Γι’ αυτό, προσέξτε την υγεία σας. Πριν μπείτε στην τράπεζα, φορέστε μάσκα. Όταν θα βάζετε τα χαρτονομίσματα στους σάκους να φοράτε γάντια και να φροντίσετε να καθαρίσετε με οινόπνευμα όλα τα μέρη που ακουμπήσατε για να προστατεύσετε τους επιθεωρητές μετά. Όταν οι αστυνομικοί θα θελήσουν να έρθουν κοντά σας, εσείς αρνηθείτε ευγενικά, υπενθυμίζοντάς τους τα μέτρα του social distancing και κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από αυτούς. Αν δεν είναι και τόσο ευγενικοί, εσείς κάντε τον Κινέζο (από την Γουχάν) και ξεροβήξτε. Μόνο μην το παρακάνετε, γιατί θα νομίσουν ότι πάσχετε, οπότε θα αναγκαστούν να σας επιβάλλουν Ελληνικό lock down. Το οποίο είναι χειρότερο από φυλακή. Γιατί ούτε από το σπίτι σας θα μπορείτε να βγείτε ούτε τα χρήματα που έχετε θα μπορείτε να ξοδέψετε. Και το χειρότερο: Δεν θα ξέρετε πότε θα λήξει όλο αυτό, εν αντιθέσει με τους ισοβίτες στη φυλακή, οι οποίοι ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα βγουν έξω (ειδικά αν είναι κουμπάροι).