Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός είχα την τύχη-ατυχία να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ τον Ιούνιο του 2005. Γράφτηκα στο τμήμα κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ζεύξιδος.
Αυτό που θέλω να γράψω εδώ είναι πως είμαι πολύ απογοητευμένος με τα “αφεντικά” του ΤΣΜΕΔΕ κάτω στην Αθήνα.

Μερικές παρατηρήσεις για το ΤΣΜΕΔΕ, υποκατάστημα κεντρικής μακεδονίας:

  • Το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει σύστημα εξυπηρέτησης μέσω e-mail, για την ακρίβεια δεν έχει ούτε καν e-mail!!! Είναι αδιανόητο πως ένα ταμείο που έχει χρήματα και που εξυπηρετεί ανθρώπους τεχνολογίας, που λίγο πολύ όλοι τους χρησιμοποιούν πρωτίστως το e-mail για τις δουλειές τους, να μην έχει e-mail για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του. Είναι ανικανότητα; Προκλητική αδιαφορία; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην γελάει με αυτό το ανέκδοτο, γιατί να το πιστέψουν ότι είναι αλήθεια αποκλείεται…
  • Όπως ήταν πριν κάτι δεκαετίες, έτσι και έχει παραμείνει, χωρίς να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και στον αυξημένο αριθμό των μηχανικών που πρέπει να εξυπηρετήσει.
  • Ως προς τις ουρές αναμονής δεν έχει εγκατασταθεί κάποιο σύστημα αρίθμησης με αριθμό αναμονής ή κάτι σχετικό.
  • Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι ήρωες. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν τριπλάσιοι στον αριθμό για να εξυπηρετήσουν όλον αυτόν τον κόσμο που έρχεται καθημερινά. Το περιβάλλον εργασίας τους θυμίζει εγκαταλειμμένη σοβιετική δημόσια υπηρεσία. Το φως από τις λάμπες φθορισμού πάνω από τα κεφάλια τους είναι άθλιο. Το σύστημα με τους υπολογιστές είναι απαρχαιωμένο και το μενού δεν είναι καθόλου φιλικό στον χρήστη, ούτε καν για τα δεδομένα του 1990.
  • Το έγκλημα με τη μηχανογράφηση στα τέλη του 2006. Το έζησα σε όλο του το μεγαλείο. Εκείνον τον καιρό όλα τα στοιχεία από τις προσωπικές καρτέλες των μηχανικών καταχωρούνταν ψηφιακά στο σύστημα μηχανογράφησης. Σε έναν μεγάλο αριθμό καρτελών δεν είχαν συμπληρωθεί στοιχεία είσπραξης εισφορών για δεδομένες χρονικές περιόδους. Προφανώς, είτε ο μηχανικός δεν είχε πληρώσει είτε ο υπάλληλος δεν είχε περάσει το νούμερο στην καρτέλα. Η πολιτική του ΤΣΜΕΔΕ ήταν άπληστη και προσβλητική για κάθε μηχανικό του οποίου η καρτέλα είχε ασυμπλήρωτα στοιχεία. Έπρεπε να φέρει τις αποδείξεις πληρωμής των εισφορών του με σκοπό να αποδείξει ότι δεν έκλεψε το ταμείο. Με λίγα λόγια: “Θεωρούμε ότι είσαι κλέφτης, μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο”. Εκείνον τον καιρό οι ουρές αναμονής έφταναν μέχρι την είσοδο κάτω. Θυμάμαι να ρωτούν έναν μηχανικό: “Το 1973 που ήσασταν; Να μας φέρετε ένα χαρτί ότι πληρώσατε”! Βέβαια το ΤΣΜΕΔΕ απαιτεί από την αρχή οι μηχανικοί να φυλάνε αυτές τις αποδείξεις προσεκτικά και έχει το δικαίωμα να τις ζητήσει όποτε αυτό το κρίνει αναγκαίο. Αλλά, αν κάποιος έχει χάσει το αρχείο του από κλοπή, μετακόμιση, πυρκαγιά ή πλημμύρα; Γιατί αυτόματα θα πρέπει αυτός ο άνθρωπος μέσα στην ατυχία του να χαρακτηριστεί ως κλέφτης ή απατεώνας απέναντι στο ταμείο του; Χιλιάδες μηχανικοί πλήρωσαν έτσι εκβιαστικά ένα χαράτσι στο ΤΣΜΕΔΕ, χρήματα που τα είχαν πληρώσει στο παρελθόν. Άραγε για ποιον λόγο απελευθερωθήκαμε από την τουρκοκρατία; Ποιός είναι ο κλέφτης εδώ;
  • Το μεγάλο πλιάτσικο του κράτους με τα ταμεία και η απάνθρωπη αύξηση των εισφορών μας με τον νόμο του Τσιτουρίδη (ποτέ να μην τον ξεχνάμε!) το 2006, όπου πλέον μετά από μερικά χρόνια εγγραφής στο ταμείο καλούμαστε να πληρώσουμε τον χρόνο πάνω από 4 χιλιάρικα εισφορές και μάλιστα αυτό το ποσό συζητιέται να αυξηθεί. Συν ότι ο κάθε υπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή με υπουργική απόφαση να καθορίζει τη σύνταξή μας, τις εισφορές και ότι κρίνει αυτός σκόπιμο. Οι μηχανικοί άβουλα πλάσματα χωρίς λόγο και άποψη μπροστά του.
  • Οι τιμές του ταμείου για την κάλυψη ιατρικών και οδοντιατρικών επισκέψεων έχουν μείνει σταθερές εδώ και εικοσιπέντε χρόνια παρά τον πληθωρισμό και τις άλλες αναπροσαρμογές. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν τις επισκέψεις τους από μόνοι τους. Και ότι χρήματα είναι να τους επιστραφούν, τις περισσότερες φορές δεν πηγαίνουν να τα πάρουν γιατί σκέφτονται την ταλαιπωρία: Να πάρουν το αυτοκίνητο ή το ταξί για να κατεβούν στο μποτιλιαρισμένο κέντρο. Άντε να παρκάρουν ή να πληρώσουν το πάρκινγκ. Και άντε να μπουν και σε τρεις διαφορετικές ουρές. Και όλα αυτά για μερικά ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ γνωρίζει ότι αυτό είναι χάσιμο εργατοωρών, ταλαιπωρία σωματική και ψυχική. Στο τέλος οι μηχανικοί παραιτούνται και “χαρίζουν” αυτά τα χρήματα στο ταμείο, το οποίο αν εσύ του χρωστάς έστω και ένα ευρώ θα σου βάλει τόκους και θα παγώσει αρκετές συναλλαγές του μαζί σου.

Και άλλα πολλά θα μπορούσα να γράψω εδώ που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό.
Το ΤΣΜΕΔΕ έρχεται να δείξει με περίτρανο τρόπο πόσο μακριά είμαστε εμείς οι μηχανικοί από τον συνάδερφό μας μηχανικό. Ο τρόπος εργασίας πλέον είναι ανταγωνιστικός και πάρα πολλοί μηχανικοί έχουν πάψει από καιρό να ενδιαφέρονται για κοινές προσπάθειες και αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους απέναντι σε κάθε διευθαρμένη εξουσία, η οποία πάντα έχει στο τσεπάκι της την εκάστοτε ηγεσία του ΤΕΕ.
Άλλοι δεν πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να γίνει. Έχουν και τις δουλείες τους που δεν τελειώνουν. Πως να αφήσεις έτσι τη δουλειά; Δεν έχουν άδικο, αλλά και αυτή η κατάσταση είναι από μόνη της νοσηρή και δεν μπορεί να παραμένει χωρίς να μας βλάπτει ολοένα και περισσότερο. Κάτι πρέπει να κάνουμε και καλό είναι να το σκεφτούμε σιγά-σιγά. Και κυρίως να πάψουμε να σκεφτόμαστε κομματικά.
Δεν είναι δυνατόν εμείς οι μηχανικοί που μπορούμε να βρούμε απίστευτες λύσεις σε χιλιάδες πολύπλοκα ζητήματα της εργασίας μας να μην μπορούμε να λύσουμε αυτό το αγκάθι που λέγεται κακή διαχείριση του ΤΣΜΕΔΕ.

Περιμένω από την ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ να με βγάλει ψεύτη σε όσα ισχυρίζομαι, δείχνοντάς μου έργα και πράξεις αντίστοιχα ενός ευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης μηχανικών. Μέχρι τότε, θα μου προκαλούν θλίψη μόνο που τους φέρνω στον νου μου.

Αρκετά καλό blog είναι το tee-tsmede.blogspot.com του Δ.Πανόπουλου (panopoulos@teemail.gr). Προτείνω σε κάθε φίλο να το παρακολουθεί. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει και προβληματίζεται. Δείτε αυτό για να καταλάβετε.
Πάρα πολύ καλή και η ιστοσελίδα www.michanikos.gr με μεγάλη συμμετοχή και ενεργό φόρουμ. Για το ΤΣΜΕΔΕ υπάρχουν θέματα μέσα στα Εργασιακά-Ασφαλιστικά.
Επίσης, υπάρχει και το www.kinimatsmede.gr, αλλά μου φαίνεται ανενεργό.