Τι στο καλό είναι πάλι αυτές οι αφλατοξίνες; Δεν μας έφταναν οι άλλες τοξίνες;…

Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, γιατί αυτές οι ουσίες αφορούς τους ξηρούς καρπούς που δεν είναι φρέσκοι, είτε από καβούρντισμα είτε από συσκευασία. Κυρίως τα αράπικα φυστίκια και τα συναφή τους.
Αν αφήσουμε τους ξηρούς καρπούς αφύλακτους και κάτω από συνθήκες υγρασίας για κάποιον καιρό, τότε σχηματίζονται με το καιρό στο εσωτερικό τους αυτές οι τοξίνες. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τη σελίδα “η χημική ένωση του μήνα”, οι αφλατοξίνες είναι εξαιρετικά τοξικές, καρκινογόνοι, μεταλλαξιγόνοι και ανοσοκατασταλτικές ουσίες. Η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται ως το ισχυρότερο γνωστό καρκινογόνο του ήπατος με αποδεδειγμένη γονοτοξικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καρκινογόνος δράση του είναι περίπου 1000 φορές ισχυρότερη του βενζοπυρενίου, ενός πολυπυρηνικού υδρογονάνθρακα που αποτελεί το δραστικότερο μεταλλαξιγόνο συστατικό του καπνού των τσιγάρων.
Οι αφλατοξίνες παράγονται από τους μύκητες Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus και Aspergillus nomius, οι οποίοι αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα αράπικα φυστίκια, αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά κάτω από κατάλληλες συνθήκες υγρασίας (πάνω από 7-10%) και θερμοκρασίας. Επίσης, εμφανίζονται στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.) που είχαν μύκητες.
Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η αλλοίωση των τροφίμων και η παραγωγή αφλοτοξινών δεν γίνονται πάντα αντιληπτές μέσω της όσφησης ή της γεύσης. Πολλά τρόφιμα φαίνονται κανονικά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον μήκυτα. 
Για τον λόγο αυτό, τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρη ξηρά, χωρίς υγρασία, και όσο το δυνατόν περισσότερο συσκευασμένα. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε την προϊστορία τους, πριν τα αγοράσουμε ή τα αποθηκεύσουμε.
“Λεπτομέρειες…”, ίσως πει κάποιος. Όμως, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που καθορίζουν συνήθως την ποιότητα της ζωής μας, ίσως και τη συνολική της διάρκεια.
Πηγές