Πρόκειται για ένα ακραίο και παράνομο “σπορ” που “ευδοκιμεί” στη Ρωσία, την Ινδία, την ανατολική Ασία, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τη λατινική Αμερική και άλλες χώρες του αναπτυγμένου και του τρίτου κόσμου. Σε μικρό βαθμό συμβαίνει και στον “αναπτυγμένο κόσμο”.

Αρκετοί νέοι, κυρίως κάτω των 25 ετών, ρισκάρουν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους, ίσως για να ξεφύγουν την πλήξη και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η υψηλή ανεργία, ο μικρός αναλογικά με τον πληθυσμό αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η πληθυσμιακή ανισορροπία των δύο φύλων και αρκετά ακόμα αίτια τροφοδοτούν τις ρίζες αυτού του φαινομένου.

Πάρα πολλοί από αυτούς τους νέους χάνουν τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν στην ηλεκτροπληξία με τα καλώδια υψηλής τάσης, πτώσεις από το τρένο και συντριβή του σώματος μεταξύ του τρένου και της πλατφόρμας του σταθμού.

Το “σπορ” αυτό φαίνεται να ήταν δημοφιλές στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80 (κυρίως στον αστικό σιδηρόδρομο, ονομάζονταν S-Bahn Surfing), αλλά σύντομα υποκαταστάθηκε από άλλα λιγότερο επικίνδυνα χόμπι, όπως το γκράφιτι στα τρένα.

Το παρακάτω βίντεο είναι από την Ινδία. Σίγουρα το παιδί που προβάλλεται εκεί έχει ταλέντο, αλλά έτσι ρισκάρει τη ζωή του. Στον δυτικό κόσμο θα είχε καταπιαστεί με κάποιο σπορ. Ή ίσως τα άλλα προβλήματα του δυτικού κόσμου να μην του έδιναν την ευκαιρία να ασχοληθεί με τίποτα τελικά.

Ακόμα ένα βίντεο, ρεπορτάζ για το φαινόμενο στη Ρωσία:

Εξίσου επικίνδυνο είναι και αυτό που κάνουν τα παιδιά στην Νότια Αφρική. Τα καλώδια των γραμμών έχουν μερικές χιλιάδες βολτ και αν κάποιος τα ακουμπήσει μπορεί να χάσει τη ζωή του ακαριαία.

Ας μην φανταστεί όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και στον “αναπτυγμένο” κόσμο. Το “σπορ” λαμβάνει χώρα και στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα στις ΗΠΑ ολοένα και αυξάνεται, ενώ στο Λονδίνο, εκεί όπου υπάρχει το αντίστοιχο “Tube Surfing” στο μετρό, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα. Στη Γερμανία υπάρχει η ιστορία του Trainrider, ενός νέου που σέρφαρε με το πιο γρήγορο τρένο της Γερμανίας, το ICE, το 2005. Στο παρακάτω βίντεο-ρεπορτάζ, εξιστορεί το πώς το έκανε και το πώς σκέφτεται.

Ένας νεαρός έκανε Train surfing in Amsterdam. Όχι στα τρένα, αλλά σε ένα τραμ της πόλης (συγκεκριμένα στο πεντάρι από το Amstelveen, το οποίο είναι το παλιότερο μοντέλο και ενδείκνυται για αυτόν τον σκοπό). Φυσικά, η αστυνομία τον πήρε είδηση και τον “μπαγλάρωσε”.

Παρόλα αυτά, το παρακάτω βίντεο είναι μια εύθυμη ματιά στο φαινόμενο σχετικά με τη Γερμανία:

Περισσότερες πληροφορίες:
Train surfing – Wikipedia, the free encyclopedia
Daily News: India rail officials slam treacherous ‘train surfing’ trend; clip of deadly stunt goes viral
Squidoo: Train Surfing
Going Underground’s Blog: The cost of Tube Surfing
The Age, Australia: Hunt on for ‘stupid’ train-surfing teens