Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα εδώ στο Ντούισμπουργκ ένας ακόμη αφοπλισμός αμερικάνικης βόμβας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες και απ’ ότι αρχίζω σιγά-σιγά να αντιλαμβάνομαι ένα τέτοιο γεγονός είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τους Γερμανούς. Αυτό σίγουρα μπορεί να φανεί από τον τρόπο οργάνωσης τέτοιων επιχειρήσεων, όπου υπάρχει μεγάλη οργάνωση και συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

– Μήτσο, τέτοια βόμβα ούτε στην Ελλάδα δεν τη βρίσκεις! – Δεν νομίζω βρε Μπάμπη… έχεις δοκιμάσει τα ποτά που σερβίρουν εκεί;

Η βόμβα βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τους εργάτες ενός οδοποιητικού έργου πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και στον κεντρικό σταθμό των τρένων. Ο αφοπλισμός της προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί στις 11 η ώρα, ενώ υπήρξε και μια εκκένωση μιας περιοχής ακτίνας 500 μέτρων κοντά στην περιοχή και η ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία απαγορεύονταν η κίνηση στον δρόμο ήταν 1000 μέτρα και αφορούσε 17 χιλιάδες ανθρώπους. Από τις 9 το πρωί έως και τις 1 το μεσημέρι το κέντρο της πόλης ήταν έρημο. Άνθρωποι και συγκοινωνίες είχαν σταματήσει, ενώ από την προηγούμενη μέρα υπήρχαν ανακοινώσεις και πληροφορίες για τις ώρες και τη διαδικασία.

Εκείνο που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι ακόμα και σήμερα το πρωί όταν επέστρεφα από τη δουλειά στις 7 η ώρα όλα φαίνονταν να κυλούν στο φυσιολογικό τους ρυθμό. Μέσα σε δύο ώρες, όμως το κέντρο της πόλης είχε αδειάσει, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Για τους ανθρώπους εδώ αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αποτελεί εντυπωσιακή είδηση. Με το πέρας της επιχείρησης το νευραλγικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε ξανά με κόσμο και οι αστικές, όπως και οι υπεραστικές συγκοινωνίες, ξαναβρήκαν τον φυσιολογικό τους ρυθμό.

Ένα βίντεο με τη συνέντευξη του υπεύθυνου των αρχών στη γερμανική γλώσσα βρίσκεται σε αυτή τη διεύθυνση.

Πηγές – Αναφορές