Διαπιστώνω συχνά ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τα γερμανικά ΜΜΕ και την ελληνική κρίση. Ακούγονται πολλά περί προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και υποτιμητικών σχολίων για τους Έλληνες. Εδώ ακριβώς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την εμπειρία μου πάνω σε αυτό το ζήτημα:

Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ ούτε αντιμετωπίζουν εμάς τους Έλληνες υποτιμητικά ούτε κρύβουν το μέγεθος της κρίσης και τις κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιπτώσεις που έχει αυτή στην ελληνική κοινωνία. Αυτά που διαδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ περί μεγάλης αρνητικότητας και παθιασμένης πόλωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ακούω καθημερινά γερμανικό ραδιόφωνο, διαβάζω γερμανικές ιστοσελίδες ενημέρωσης και που και που βλέπω ειδήσεις και ρεπορτάζ στη γερμανική τηλεόραση. Η ενημέρωση είναι τις περισσότερες φορές εκτενής, πλήρης και αντικειμενική. Ειδικά, αν την συγκρίνει κανείς με εκείνην των ελληνικών ΜΜΕ. Οπωσδήποτε κάποια από αυτά τα ΜΜΕ έχουν επιρροές από ιδιωτικά συμφέροντα, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τόση ένταση, υποβαθμισμένος πολιτικός λόγος, τηλεοπτικά παράθυρα και υποτίμηση της λογικής του ακροατή/τηλεθεατή/αναγνώστη, όπως αυτή που επικρατεί στην Ελλάδα από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, άκουσα σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γερμανίας, το WDR5, και με αφορμή την επίσκεψη του Σόιμπλε υπήρχε μια εκτενής ανάλυση για την κρίση στην Ελλάδα. Υπήρχε εκτενής αναφορά σε όλα τα ζητήματα και τις απόψεις, όπως στον χρυσό στις Σκουριές, στο ότι ο λαός υποφέρει ή στα δυνητικά κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αντικειμενικός σχολιασμός των θεμάτων και σχετική συμπάθεια για εμάς τους Έλληνες. Το μεγαλύτερο θέμα, σύμφωνα με την παρουσιάστρια ήταν ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν, η κυβέρνηση ψηφίζει με βάση την Τρόικα και όχι τον λαό, η ανεργία έχει αυξηθεί και ο λαός κάνει συνεχώς θυσίες.

WDR5 Ραδιόφωνο
Neue Milliarden für Griechenland? Wie kommt das Land aus der Dauerkrise?
Moderation: Sabine Brandi
Studiogast: Ulrich Ueckerseifer, WDR-Wirtschaftsredakteur
http://www.wdr5.de/sendungen/tagesgespraech/s/d/18.07.2013-09.20.html

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το γαλλογερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE. Πολύ πριν έναν χρόνο μου είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση ένα ντοκυμανταίρ για την ελληνική κρίση από τη σειρά I Love Democracy. Πρόβαλε τα προβλήματα που προκαλούσε η κρίση και το μνημόνιο στον ελληνικό λαό, όπως είναι η ανεργία και η φτώχια.

Τηλεοπτικό κανάλι ARTE
I Love Democracy: Griechenland
http://programm.ard.de/TV/arte/i-love-democracy–griechenland/eid_287247678397492?datum=17.04.2012&list=main&archiv=1&first=1#sendungsinhalt

Εδώ, λοιπόν, θα ήθελα να συμβουλέψω κάθε λογικό αναγνώστη το εξής:

Όταν σας πληροφορούν για κάτι, απαιτείστε να μάθετε τις πηγές της πληροφόρησης (ονόματα και σύνδεσμοι έγκυρων ειδησεογραφικών πρακτορείων και οργανισμών) και εξετάστε πρώτα πόσο γενικόλογη και αόριστη είναι αυτή η είδηση και αν πραγματικά έχει ως σκοπό την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι μας περισσότερο στην πληροφόρησή μας γύρω από κάθε θέμα είναι να λαμβάνουμε πολλές μικρές και αντικειμενικές ειδήσεις, παρά φουσκωμένα σχόλια τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν βάση και λογική. Είναι καιρός να λειτουργήσουμε περισσότερο λογικά, παρά συναισθηματικά και πολωμένα. Σε αυτό το σημείο, τα ελληνικά ΜΜΕ προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα και στον ελληνικό λαό από τα αντίστοιχα γερμανικά. Σε αυτά πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, διότι αυτά είναι που αποπροσανατολίζουν τον τελευταίο από τις πραγματικές λύσεις.