Η “Hysterical Literature” είναι μία σειρά καλλιτεχνικών βίντεο δημιουργημένα από τον νεοϋορκέζο φωτογράφο και δημιουργό ταινιών Clayton Cubitt. Η βασική ιδέα του πρότζεκτ είναι απλή. Κάθε βίντεο είναι τραβηγμένο ασπρόμαυρα και αποτελεί μία ξεχωριστή “ενότητα” (session) στην οποία συμμετέχει κάθε φορά και μια διαφορετική γυναίκα ντυμένη με ένα ρούχο της επιλογής της. Η κάμερα είναι σταθερά τοποθετημένη και η σκηνή παρουσιάζει τη γυναίκα αρχικά να αυτοσυστήνεται και στη συνέχεια να διαβάζει ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο, επίσης της επιλογής της. Καθώς η ανάγνωση προχωράει, αυτή σταδιακά οδηγείται σε οργασμό μέσω ενός σεξουαλικού βοηθήματος (Hitatchi Magic Wand Massager) το οποίο χειρίζεται μια βοηθός που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από το τραπέζι. Ο στόχος είναι η κάθε γυναίκα να κατορθώσει να διαβάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόσπασμα από το βιβλίο, παρά τον συνεχή αντιπερισπασμό κάτω από το τραπέζι. Μετά την κορύφωση και όταν πια δεν μπορεί να διαβάσει άλλο, λέει ξανά το όνομά της, αναφέρει από ποιο βιβλίο διάβασε και αποχωρεί.

Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο του πρότζεκτ στην επίσημη ιστοσελίδα του YouTube:

Το πρότζεκτ επιχειρεί να εξερευνήσει τις έννοιες του φεμινισμού, τη δυαδικότητα σώματος και πνεύματος, την απεικόνιση του περισπασμού, όπως και την αντίθεση μεταξύ κουλτούρας και σεξουαλικότητας. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει συγκεντρώσει πάνω από 45 εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο σε πάνω από 200 χώρες ανά τον κόσμο. Ο ίδιος ο Clayton περιγράφει την ιδέα του σε πρόσφατη συνέντευξή του λέγοντας στο περιοδικό Vanity Fair: «Γιατί να κάνω το Hysterical Literature; Γιατί να ΜΗΝ το κάνω; Είναι ένα πρότζεκτ που συνδυάζει τις δυο μεγάλες μου αγάπες, την λογοτεχνία και το σεξ. Είναι μια μάχη ανάμεσα στις λέξεις του γραπτού κειμένου και στις λέξεις και τα επιφωνήματα της σεξουαλικής απόλαυσης. Ποιος θα επικρατήσει, η λογική ή η ερωτική απόλαυση; Μήπως τελικά δεν επικρατεί κανείς και αυτά τα δύο γίνονται ένα;».

Παρακάτω αναφέρονται μερικές ενδιαφέροντες λεπτομέρειες για το πρότζεκτ:

  • Τα βιβλία που προτιμήθηκαν αποτελούν κλασσικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας, όπως το «Tropic Of Cancer» του Henry Miller, το «Either/Or» του Kierkegaard και το «American Psycho» του Brett Easton Ellis.
  • Τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί ακόμα δύο ενότητες στη σειρά ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12, ενώ στο μέλλον αναμένονται να προστεθούν και άλλες, καθώς το πρότζεκ είναι ακόμα ενεργό. 
  •  Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι την περυσινή χρονιά αποτελούσε έκθεμα του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Καλιφόρνια, στο πλαίσιο της έκθεσης “Bibliothecaphilia”, όπου προβάλλονταν σε συνεχή λούπα, στο δικό του ξεχωριστό δωμάτιο.
  • Στο site της σειράς, ο Clayton διευκρινίζει: “Ο τίτλος παραπέμπει στην παμπάλαιη έννοια της γυνακείας υστερίας —δηλαδή της γυναικείας σεξουαλικότητας ως αιτίας κάθε λογής «παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς»— και στις μεθόδους «θεραπείας» αυτής στης βικτωριανή εποχή.” … “στόχος της σειράς είναι να διερευνήσει ορισμένα θέματα σε διάφορα επίπεδα: τη μάχη μεταξύ μυαλού και σώματος· τη σχέση μεταξύ της γυναικείας σεξουαλικότητας και της αίσθησης της ντροπής· την πολιτισμική αντίθεση τέχνης και σεξ — ιδίως το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στον συνδυασμό τους.” … “Μία (μόνο) από τις αναγνώστριες είναι πορνοστάρ, μια άλλη είναι χορεύτρια και μοντέλο, αρκετές είναι καλλιτέχνιδες.” … “Η σκηνοθετική οδηγία προς τις πρωταγωνίστριες είναι να διαβάσουν όσο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου μπορούν και, όταν δεν μπορούν άλλο, να αποχωρήσουν. Το αν φτάνουν σε οργασμό και το αν προσποιούνται ή όχι είναι δικό τους θέμα.”
  • Υπάρχει μια συνέντευξη του καλλιτέχνη για το πρότζεκτ στην ιστοσελίδα Salon, η οποία έχει αρκετό ενδιαφέρον. Βρίσκεται εδώ: Salon – Turning orgasm into art
  • Η βοηθός κάτω από το τραπέζι ήταν απολύτως ελεύθερη να αυτοσχεδιάσει τον τρόπο και τη διάρκεια χρήσης του βοηθήματος. Ένα μέρος του ερεθισμού προέρχεται από αυτήν τη σκέψη.
  • Τα γυρίσματα είναι τα πρωτότυπα, δίχως πρόβες, μοντάζ, δοκιμαστικά ή δεύτερες λήψεις. Αυτό που βλέπουμε κάθε φορά είναι το πρώτο και μοναδικό γύρισμα.
  • Στο άρθρο Hysterical Literature – The orgasm as Art η Stoya, μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρότζεκ, περιγράφει την εμπειρία της. Επίσης, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια στο τέλος του άρθρου.
  • Στο άρθρο του στο Vanity Fair με τον τίτλο I’ll Read What She’s Reading ο δημοσιογράφος Toni Bentle περιγράφει την εμπειρία της συνέντευξής του με τον Clayton Cubitt και τη δεκαεξάχρονη σύντροφό του, Katie James, γνωστή και ως η “θηλυκή βοηθός”. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό το άρθρο, αφού περιγράφει αρκετές λεπτομέρειες για το πρότζεκτ.

Hitachi Magic Wand Massager – Προορισμένο για μασάζ στην πλάτη.

Πηγές – Σύνδεσμοι

  1. Hysterical literature – Η επίσημη ιστοσελίδα του πρότζεκτ.
  2. Hysterical Literature (Official YouTube Page) – The official Hysterical Literature sessions filmed by Clayton Cubitt.
  3. Clayton James Cubitt – Wikipedia, the free encyclopedia.
  4. Clayton Cubitt – Επίσημη ιστοσελίδα του Clayton Cubitt
  5. Clayton Cubitt on twitter – Official twitter page.
  6. Clayton Cubitt on vimeo – Official vimeo page.
  7. Clayton Cubitt on Instagram – Official Instagram page.
  8. 11 γυναίκες έρχονται σε οργασμό, διαβάζοντας λογοτεχνία – Ιστοσελίδα http://rise.gr
  9. bibliothecaphilia – Six artists wander through the stacks, 4 November 2014.
  10. Women Orgasm While Reading… For The Sake Of Art, Of Course (NSFW)
    Priscilla Frank Arts Writer, The Huffington Post – Jan 15, 2015.
  11. Υστερική λογοτεχνία: ο οργασμός ως τέχνη – του Γιώργου Τσακνιά, ιστοσελίδα dimartblog.com, 8/8/2013.
  12. Vanity Fair – I’ll Read What She’s Reading, ιστοσελίδα www.vanityfair.com, by Toni Bentle, August 2015 
  13. Hysterical Literature – The orgasm as Art, ιστοσελίδα www.criminalwisdom.com, April 10, 2013
  14. Salon – Turning orgasm into art, συνέντευξη του Clayton Cubitt στην Tracy Clark-Flory, ιστοσελίδα www.salon.com, 24/08/2012.
  15.  Magic Wand Massager from Vibratex, US Amazon, ASIN: B00005M1WE.