Μην ακολουθείς το πάθος σου… Δεν ακούγεται αυτό κάπως αντιδιαμετρικό σε σχέση με όλες τις συμβουλές που ακούμε ή διαβάζουμε στη σύγχρονή μας ζωή; Και όμως, σε αυτήν τη μικρή παρουσίαση ο Mike Rowe, γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής στις ΗΠΑ, αφηγητής, ηθοποιός και πρώην τραγουδιστής στην όπερα, επιχειρεί να μας εμφυσήσει μια διαφορετική αντίληψη ως προς την αναζήτηση καριέρας και στόχων στη ζωή μας.

Σύμφωνα με τον Mike, είναι απαραίτητο από πολύ νωρίς να συνειδητοποιήσουμε ότι “το πάθος και η αγάπη μας για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι έχουμε ταλέντο σε αυτό”, όπως και το ότι η συμβουλή “αν έχεις πάθος για κάτι και εργαστείς σκληρά για αυτό, τότε κάποια στιγμή θα το καταφέρεις” είναι τις περισσότερες φορές εκτός πραγματικότητας. Τις περισσότερες φορές, οι τομείς στους οποίους έχουμε ταλέντο και όλα εκείνα τα πράγματα που μας παθιάζουν δυστυχώς δεν ταυτίζονται μεταξύ τους. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε που πραγματικά έχουμε ταλέντο και σιγά-σιγά να κατευθυνθούμε προς τα εκεί. Και κάποια στιγμή, βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε και τα πάμε καλά, θα αποκτήσουμε και όρεξη, ικανοποίηση, αυτοεκτίμηση και φυσικά και πάθος σε εκείνο το αντικείμενο, όσο άχρωμο και ανούσιο κι ας μας φαινόταν αυτό αρχικά. Η βασική συμβουλή του Mike είναι “μην ακολουθείς το πάθος σου, αλλά έχε το πάντα μαζί σου”.

 Το βίντεο είναι στα αγγλικά. Το αντίστοιχο υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους σε αυτήν τη σελίδα: Η σκληρή αλήθεια

Όσες φίλες και φίλοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον Mike, υπάρχει στο TED μια πολύ παλαιότερη παρουσίαση του αναφορικά με την εκπομπή “Dirty Jobs” που παρουσίαζε τότε στο Discovery Channel. Ονομάζεται “Learning from Dirty Jobs” και οι υπότιτλοι είναι και στα ελληνικά.

Σε αυτήν την παρουσίαση ο Mike μας αφηγείται μερικές συναρπαστικές, όσο και τρομακτικές, εμπειρίες που βίωσε πάνω στις πραγματικές συνθήκες εργασίας των λεγόμενων “δύσκολων επαγγελμάτων”. Δεν θα πιστέψετε με ποιόν τρόπο γίνεται η στείρωση των προβάτων, κι όμως…

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν προσωπικές απόψεις του Mike, βγαλμένες από την πείρα του και τις εμπειρίες του μέσα από τη σειρά. Αξίζει, όμως, να τα εξετάσουμε και ίσως και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συλλογιστούμε εάν ο δρόμος τον οποίο βαδίζουμε ανταποκρίνεται στα πραγματικά μας ταλέντα.

Σύνδεσμοι – Πηγές