Πριν λίγο καιρό, μόλις που είχα φτάσει στη Γερμανία, βγήκα με δύο παλιούς μου φίλους από την Heilbronn για μια βόλτα. Βρεθήκαμε αργότερα το βράδυ σε ένα πολύ ωραίο καφέ-μπαρ. Ενώ πίναμε το ποτό μας και συζητούσαμε, κάτι δεν μου κολλούσε, κάτι ήταν πολύ ασυνήθιστο στο μαγαζί. Κάτι καλό, ωραίο υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Δεν ήταν ούτε η πολύ καλή διακόσμισή και το στυλ του, δεν ήταν που ήταν γεμάτο από κόσμο, που είχε καλή μουσική… Κάτι ήταν και τρωγόμουν να το ανακαλύψω. Μετά από πολύ ώρα, το συνειδητοποίησα! Γύρισα στον έναν φίλο και τον ρώτησα: “Κανείς δεν καπνίζει εδώ;”. “Όχι, το κάπνισμα έχει απαγορευτεί παντού στα μαγαζιά, στους σταθμούς, στις δημόσιες υπηρεσίες…”.
Συναρπαστικό, σκέφτηκα. Δεν είναι μόνο που δεν γίνομαι παθητικός καπνιστής, είναι οι χώροι των μαγαζιών αλλάζουν και γίνονται πιο καθαροί και ωραίοι!
Κάποιο μικρό χρονικό διάστημα στη ζωή μου κάπνιζα και εγώ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τώρα που το καλοσκέφτομαι και αυτό το λίγο ήταν μεγάλο κακό για την υγεία μου. Όλοι σχεδόν οι καπνιστές, αν δεν πεθάνουν ακαριαία, θα πεθάνουν φρικτά και βασανιστικά από ασφυξία. Είναι ο χειρότερος θάνατος για οποιονδήποτε άνθρωπο…

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες  δεν υπήρχε επίσημη διαβεβαίωση ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν κάποια προσπάθεια να καταδείξουν τις αμφιβολίες που υπήρχαν μέχρι τότε. Σήμερα, όλες οι εμπεριστατωμένες μελέτες για το κάπνισμα έχουν καταδείξει πόσο βλαβερή για την υγεία μας είναι αυτή η συνήθεια. Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία! Κάθε φορά που καπνίζουμε ένα τσιγάρο, η πίσσα που περιέχεται στον καπνό παραμένει στα πνευμόνια μας μαζί με ακόμα 400 επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Καρκίνος στόματος, φάρυγγα, πνευμόνων, εγκεφαλικά, αρτηριακή πίεση και πολλές άλλες ασθένειες παντού στο σώμα μας σχετίζονται άμεσα με αυτήν τη συνήθεια.

Η πίσσα είναι κύριο συστατικό της ασφάλτου. Όλοι θα έχουμε δει μια φρέσκια ασφαλτόστρωση, όπου η πίσσα εκεί κατάμαυρη ακόμα αχνίζει και η ατμόσφαιρα εκεί είναι αποπνιχτική. Φανταστείτε ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζετε ενισχύει το ήδη υπάρχον στρώμα πίσσας που υπάρχει στους πνεύμονές σας και το κάνει παχύτερο. Στην ουσία το κάπνισμα είναι μια διαδικασία “έργων οδοποιίας” στους πνεύμονές μας. Ολοένα και περισσότερο καλύπτουμε τους πνεύμονές μας με πίσσα μέχρι να μην μπορεί καν να περάσει καθόλου αέρας.

Αν είστε καπνιστής και δεν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα δεν θα πρέπει να ανησυχείτε που θα πεθάνετε τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα από το φυσιολογικό σας. Απεναντίας, θα πρέπει να εύχεστε να πεθάνετε πάρα πολύ νωρίτερα και μάλιστα ακαριαία! Γιατί τα πρόωρα αυτά γεράματα σας θα είναι φρικτά και ανυπόφορα. Επισκεφτείτε κάποια πνευμονολογική κλινική, αυτό θα είναι αρκετό να ξεχάσετε για πάντα το κάπνισμα.

Έχω συγγενείς και φίλους που κάπνιζαν “σαν βαπόρια” και σήμερα, αφού το έκοψαν, είναι άλλοι άνθρωποι. Μπορούν και τρώνε ένα πλήρες και κανονικό πρωινό, περπατάνε χιλιόμετρα, δεν κουράζονται, τα δάκτυλα και το στόμα τους δεν μυρίζουν σαν σταχτοδοχεία και το κυριότερο: νιώθουν και είναι υγιείς! Κανένας καπνιστής δεν είναι και δεν νιώθει υγιής!

Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε και εγώ να σας συμβουλέψω να το κόψετε κλπ. Είναι λιγάκι ανώφελο. Μόνο ένας άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να σας πείσει για αυτό.