Όπως έχω ήδη αναφέρει  στο παρελθόν, η γνώση της γερμανική γλώσσας είναι απαραίτητη αυτόν τον καιρό για να εργαστεί κάποιος στη Γερμανία, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που καλείται να ασκήσει.
Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους φίλους που θέλουν να μάθουν γερμανικά ότι υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι υψηλού διδακτικού επιπέδου και το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να προχωρήσει γλωσσικά είναι να ασχολήθει σοβαρά. Όλες τα μαθήματα είναι χωρίς κόστος (δωρεάν).
Έψαξα και δοκίμασα κάποιες από τις ιστοσελίδες αυτές. Παρακάτω παρουσιάζω τις περισσότερο αξιόλογες και αποτελεσματικές, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

PONS.eu

http://www.pons.eu
Πρόκειται για ένα πολύ καλό λεξικό. Υποστηρίζει και άλλες γλώσσες εκτός των ελληνικών και των γερμανικών. Επιπρόσθετα υποστηρίζει μετάφραση κειμένου και λεξιλογικές ασκήσεις. Υπάρχει και ως εφαρμογή στο Android (κοστίζει περίπου 15 ευρώ, αλλά τα αξίζει τα χρήματά του).

Μαθήματα Γερμανικών YouTube (Robert Alm)
http://www.youtube.com/playlist?list=PL8TZ6Avvrrob8zatZiMYHFwf3kVyg5dW0
Μαθήματα γερμανικών, από τον Robert Alm στο YouTube. Πρόκειται για 31 ερασιτεχνικά μαθήματα από το προσωπικό κανάλι του Robert Alm στο YouTube. Τα μαθήματα αυτά είναι στα ελληνικά και εστιάζουν κυρίως στη γραμματική. Αρκετά καλή και φιλότιμη προσπάθεια, η οποία θα βοηθήσει πολλούς φίλους να εξοικειωθούν με τη γλώσσα.

Βοοκ2 από τις εκδόσεις Goethe Verlang.  

http://www.50languages.com/indexel.htm
Για τις βασικές γνώσεις του Α1 και Α2 επιπέδου (αρχάριοι) υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσετε από την πιο πάνω ιστοσελίδα 100 αρχεία τύπου mp3, τα οποία περιέχουν προτάσεις γερμανικών μαζί με τη μετάφρασή τους στα γερμανικά. Πρόκειται για μια πολύ καλή μέθοδο. Προτείνω να κατεβάσετε να αρχεία και να τα παίζετε σε κάποια φορητή συσκευή ήχου. Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία απ’ ευθείας κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.langufree.com/book2/EL/ELDE/ELDE-all.zip
Τα αρχεία είναι σε μορφή zip. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ο υπολογιστής σας να έχει εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης τέτοιων αρχείων. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο των διαλόγων στην τιμή των 10 ευρώ. Η ιστοσελίδα παραγγελίας είναι εδώ.

Το πρόγραμμα book2 περιέχει 100 μαθήματα που παρέχουν στους αρχάριους σπουδαστές ένα βασικό λεξιλόγιο. Χωρίς καμία προηγούμενη γνώση θα μάθετε στη στιγμή να λέτε με ευχέρεια μικρές προτάσεις σε πραγματικές καταστάσεις.Η μέθοδος book2 συνδυάζει με επιτυχία ηχητική εγγραφή και κείμενο για αποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας. Το πρόγραμμα book2 αντιστοιχεί στο επίπεδο A1 και το επίπεδο A2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς των Γλωσσών και είναι κατά συνέπεια κατάλληλο για κάθε τύπο σχολών και σπουδαστών. Τα ηχητικά αρχεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε σχολές και τμήματα εκμάθησης γλωσσών ως συμπλήρωμα της ύλης. Οι ενήλικες που έμαθαν μια γλώσσα στο σχολείο μπορούν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα book2. Η μέθοδος book2 διατίθεται σε πάνω από 40 γλώσσες και σε 1.600 περίπου γλωσσικούς συνδυασμούς, π.χ. Γερμανικά προς Αγγλικά, Αγγλικά προς Ισπανικά, Ισπανικά προς Κινεζικά, κτλ. Τα 100 μαθήματα σας βοηθούν να μάθετε και να χρησιμοποιήσετε γρήγορα μια ξένη γλώσσα σε διάφορες καταστάσεις (π.χ. στο ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, στις διακοπές, για καθημερινή συνομιλία, για να γνωρίσετε ανθρώπους, για να ψωνίσετε, στο γιατρό, στην τράπεζα, κτλ.). Μπορείτε να κατεβάσετε τα ηχητικά αρχεία από τον ιστότοπο book2 στη συσκευή σας mp3-player και να τα ακούτε παντού: στη στάση του λεωφορείου ή στο σταθμό του τρένου, στο αυτοκίνητο και όταν κάνετε διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό! Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από το πρόγραμμα book2, να μαθαίνετε ένα μάθημα την ημέρα και να κάνετε τακτικές επαναλήψεις σε ό,τι έχετε ήδη μάθει σε προηγούμενα μαθήματα. 

Μαζί με τους παραπάνω διαλόγους σε μορφή ήχου ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τις γνώσεις του μέσα από 200 γραμματικές ασκήσεις. Αυτές βρίκονται στον παρακάτω σύνδεσμο: 200 ασκήσεις γερμανικών (επίπεδα Α1 και Α2)
Η επίσημη ιστοσελίδα των τεστ είναι η http://www.goethe-verlag.com/tests.

Τέλος, αυτό που κάνει τη βασική ιστοσελίδα http://www.goethe-verlag.com τόσο χρήσιμη για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, είναι ότι περιέχει μαθήματα για 50 γλώσσες, μεταξύ των οποίων είναι τα ρώσικα, τα κινέζικα και τα αράβικα.

“Μαθαίνω γερμανικά”, από την Deutsche Welle

http://www.dw.de/dw/0,,2718,00.html
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα ψηφιακής εκμάθησης της γλώσσας, η οποία αφορά σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή από το Α1 των αρχαρίων μέχρι το C των προχωρημένων. Οι οδηγίες είναι στα γερμανικά. Περιλαμβάνει ηχητικό και οπτικό υλικό, ασκήσεις γραμματικής, τεστ προσδιορισμού επιπέδου (Einstufungstest) και πολλά άλλα βοηθήματα. Η καθημερινή ενασχόληση με αυτήν την ιστοσελίδα μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Οι αρχάριοι χρήστες που δεν γνωρίζουν αγγλικά και γερμανικά μπορούν να επισκεφτούν συν τοις άλλοις τις παρακάτω διευθύνσεις:
Deutsch – Warum nicht? http://www.dw.de/dw/0,,2726,00.html
Mission Europe: http://www.dw.de/dw/0,,11234,00.html

Εξετάσεις γερμανικών από το Goethe Institut.

http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/deindex.htm

Πρόκειται για την επίσημη σελίδα του Goethe Institut, η οποία περιέχει πληροφορίες και παραδείγματα γύρω από τις εξετάσεις γλωσσικής πιστοποίησης του ομώνυμου ιδρύματος. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια πρώτη γεύση από τις εξετάσεις ή και να διαπιστώσει σε πιο επίπεδο βρίσκεται.

Deutschlandfunk / WDR5

http://www.dradio.de/dlf
http://www.dradio.de/streaming/dlf.m3u 
http://www.wdr5.de/wdr-5-startseite.html
http://www.wdr.de/wdrlive/wdrplayer/wdr5player.html
Για τους φίλους που έχουν μόλις ξεπεράσει το στάδιο των αρχάριων και βρίσκονται στα πρόθυρα του B1, αλλά και για αυτούς που δίνουν για το επίπεδο C2, προτείνω να ακούνε τακτικά τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Deutschlandfunk και του WDR5. Επίσης, η ιστοσελίδες τους περιλαμβάνουν αρκετά άρθρα από την καθημερινότητα, την πολιτική και τον κόσμο, ενώ έχουν και θεματικές ενότητες από πολιτισμό, επιστήμη, γλώσσα, λογοτεχνία κλπ. Μου αρέσουν αυτά το ραδιοφωνικά προγράμματα, διότι παρουσιάζουν όλες τις απόψεις και μου δίνουν την εντύπωση ότι τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι μιλούν άπταιστα γερμανικά και η ακρόαση του προγράμματος είναι η καλύτερη άσκηση για τα τεστ ακρόασης του Goethe Institut.
Η διεύθυνση twitter του προγράμματος είναι η https://twitter.com/DLF.

Άλλες ιστοσελίδες
 • Γραμματική της γερμανικής γλώσσας, http://www.asda.gr/stavment/Gramm.html. Πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα για να μάθει κάποιος Έλληνας τη γερμανική γραμματική. Η επεξήγηση γίνεται στα ελληνικά (από το κέντρο ξένων γλωσσών “Σταύρος Μέντης”).
 • Μαθήματα γερμανικών από την ιστοσελίδα “Γλώσσες και αλφάβητα του κόσμου”, http://www.glossesweb.com/2011/10/learn-german.html. Πρόκειται για εισαγωγικά μαθήματα στη γερμανική γλώσσα, κυρίως στο επίπεδο Α. Εστιάζει κυρίως στα βασικά, ενώ περιγράφει και πώς προφέρεται η κάθε λέξη. Πολύ καλή προσπάθεια! Η περιγραφή είναι στα ελληνικά.
 • ONLINE DEUTSCHKURS – Deutsch online lernen, http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs. Αξιόλογο υλικό για όλα τα επίπεδα με αρκετές γραμματικές ασκήσεις και τεστ με βαθμολογία. Έχω κατεβάσει την δωρεάν εφαρμογή στο android (υπάρχει και για το iphone) και είμαι αρκετά ικανοποιημένος.
 • Slow German, http://www.slowgerman.com. Ιστοσελίδα με υλικό ακρόασης (podcast) και θεματικές ενότητες γύρω από τη ζωή στη Γερμανία. Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει το κείμενο στον υπολογιστή του. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
 • Learn German with GermanPod101.com, http://www.germanpod101.com (Youtube: http://www.youtube.com/user/germanpod101/videos?view=0). Μαθήματα γερμανικών μέσα από μικρά βιντεάκια διάρκειας μερικών λεπτών. Η κύρια γλώσσα επεξήγησης είναι η αγγλική. Πολύ καλή ιστοσελίδα.
 • Deutsch lernen, http://www.deutsch-lernen.com. Μαθήματα γερμανικής γλώσσας για όλα τα επίπεδα. Περιέχει και μαθήματα για εργασιακά θέματα, όπως η συγγραφή ενός βιογραφικού.
 • Deutsche Rechtschreibung, http://www.neue-rechtschreibung.de. Πληροφορίες για την πρόσφατη αναθεώρηση της γερμανικής γραμματικής (2006).
 • Γερμανική γλώσσα.Πληροφορίες για τη γερμανική γλώσσα από τη Wikipedia.
 • Online German Courses offered by DUO, http://www.deutsch-uni.com/gast/duo/info/index.do?do=index. Μαθήματα γερμανικών από το DUO. Αυτά τα μαθήματα έχουν κόστος και απευθύνονται σε γλώσσα ορολογίας και επιστημονικό προσωπικό.
 • Duden online, www.duden.de. Η διαδικτιακή έκδοση του Duden περιλαμβάνει το ομώνυμο λεξικό, ένα διορθωτή κειμένου (Textprüfung) και άλλα γλωσσικά εργαλεία. Η γλώσσα της ιστοσελίδας είναι αποκλειστικά στα γερμανικά. Ένα πολύτιμο εργαλείο!
 • Woxikon Online Synonyme, http://synonyme.woxikon.de/synonymliste. Ακόμα μια πολύτιμη ιστοσελίδα. Περιλαμβάνει γερμανικό λεξικό, ενώ το σημαντικότερο κομμάτι της είναι το λεξικό συνώνυμων εννοιών και λέξεων. Σε συνδυασμό με το Pons και το Duden βοηθάει πλήρως στην αναζήτηση της κατάλληλης λέξης και έννοιας στις εκθέσεις και τα γραπτά.

Για το τέλος, παρακάτω είναι ένα βίντεο από το Deutsche Welle. Αν και εκπαιδευτικό, το βίντεο αυτό έχει ως θέμα τη σχέση της γερμανικής γλώσσας και της αναζητήσης εργασίας από Έλληνες που μόλις πρόσφατα έχουν καταφτάσει στη Γερμανία για αυτόν τον σκοπό. Η περιγραφή είναι στα γερμανικά.


Καλή εκμάθηση!

(Τελευταία ενημέρωση υλικού: Ιούλιος 2012)