Η διπλανή φωτογραφία αποτελεί ένα ορόσημο ως προς τον καιρό του περασμένου χειμώνα.Την τράβηξα στις 29 Μαρτίου 2013 και απεικονίζει το χιονισμένο πάρκο κοντά στο σπίτι μου. Ήταν η τελευταία μέρα του χειμώνα που είχε χιονίσει! Η επόμενη μέρα ορόσημο για τον χειμώνα ήταν πριν περίπου δέκα μέρες, όταν επιτέλους οι θερμοκρασίες κατά τη νύχτα σταμάτησαν να είναι κάτω από το μηδέν! Πράγματι, εδώ και μια εβδομάδα η θερμοκρασία τη νύχτα είναι κατά μέσο όρο 4 βαθμοί Κελσίου. Μπορεί για την Ελλάδα να ακούγεται υπερβολικά χαμηλή, ειδικά όταν έχουμε Απρίλη, όμως ο φετινός χειμώνας της Βόρειας Ευρώπης ήταν τόσο βαρύς και επίμονος έτσι, ώστε θερμοκρασίες 16 βαθμών να θεωρούνται.. “καλοκαιρινές”.

Τις περισσότερες μέρες του χειμώνα η υψηλότερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά βίας ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς. Υπήρξαν πολλές εβδομάδες όπου η θερμοκρασία παρέμενε απολύτως αρνητική κατά τη διάρκειά τους, όπως ήταν π.χ. οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Μάρτη. Τα καλοριφέρ είχαν πάρει φωτιά, αλλά πάλι δεν μπορούσες να ζεσταθείς. Οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ συχνές και δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουν περάσει έστω και τρεις μέρες και να μην έχει χιονίσει έστω και λίγο. Όλο αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του Μάρτη. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες άρχισαν να γίνονται “ανοιξιάτικες” την τελευταία εβδομάδα, παρ’ όλο που τις περισσότερες νύχτες κάνει κρύο.

Πάντως, ο δήμος και οι αστικές συγκοινωνίες στο μέρος που ζω στάθηκαν στο ύψος τους και δεν υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και τις ημέρες που ο ουρανός έμοιαζε σαν να ήθελε να παίξει έναν ατελείωτο χιονοπόλεμο μαζί μας. Εργαζόμενος στο Ντύσελντορφ, το οποίο απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την πόλη που ζω, και σε ένα τμήμα 24Χ7, που σημαίνει βάρδιες ακόμα και νύχτα ή πολύ πρωί, δεν αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνησή μου με ποδήλατο και τρένο. Ακόμα και όταν είχε -11 βαθμούς Κελσίου ο δήμος φρόντιζε να καθαρίζει τους δρόμους και έτσι μπορούσα να πάω με το ποδήλατο στον σταθμό και από εκεί να πάρω το τρένο, τις περισσότερες φορές δίχως καθυστέρηση.

Επίσης, οφείλω να παραδεχτώ πως είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις μηνιαίες κάρτες της περιοχής που μένω. Για τη συγκοινωνιακή ζώνη της περιοχής μου (VRR – Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), η οποία περιλαμβάνει και τις πόλεις Ντίσελντόρφ έως και το Ντορντμουντ, υπάρχει μια μηνιαία κάρτα η οποία ονομάζεται Ticket 2000 (http://www.vrr.de/de/tickets/vielfahrer/ticket2000). Το τιμολόγιο ποικίλει, αλλά συμφέρει. Π.χ. η μηνιαία κάρτα μετακίνησης ανάμεσα στο Ντούισμπουργκ και το Ντίσελντορφ κοστίζει γύρω στα 104 ευρώ και προσφέρει τις παρακάτω δυνατότητες: 1. Απεριόριστες διαδρομές μέσα στη ζώνη ισχύος της κάρτας με οποιοδήποτε μέσο (λεωφορείο, τραμ, μετρό, τρένο εκτός από τα IC και ICE, υπέργειος σιδηρόδρομος κλπ.) 2. Είναι νομίμως μεταβιβάσιμη, που σημαίνει ότι μπορεί να τη δανείσω σε κάποιον φίλο όταν δεν τη χρησιμοποιώ 3. Μπορώ να πάρω μαζί και το ποδήλατό μου στο τρένο χωρίς επιπλέον κόστος 4. Μετά τις 7 το απόγευμα, καθώς και τα σαββατοκύριακα, μπορείς με την κάρτα σου να πάρεις μαζί σου ακόμα ένα άτομο με το ποδήλατό του και να ταξιδέψετε απεριόριστα σε ολόκληρη τη συγκοινωνιακή περιοχή του VRR ανεξαρτήτως πόλεων και αποστάσεων.

Οι υπηρεσίες πράγματι αξίζουν και όποιος φίλος βρεθεί στην περιοχή αξίζει να ρωτήσει για μια τέτοια κάρτα η οποία υπάρχει και για τη χρονική ισχύ εβδομάδας.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η Άνοιξη θα έρθει για τα καλά και στη βόρεια Ευρώπη. Για εμάς τους Έλληνες μετανάστες αυτή η μακριά αναμονή είναι εντελώς ασυνήθιστη για τα ελληνικά βιώματά μας. Μέχρι τότε εύχομαι εμείς και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα να είμαστε καλά και να έχουμε ένα καλό και ανοιξιάτικο Πάσχα!