Τον περασμένο Ιούλιο μου έτυχε να δω στη δικτυακή σελίδα του TED (www.ted.com) μια εμπνευσμένη ομιλία της Daphne Koller. Μιλούσε για το μεγάλο χάσμα ως προς την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση που υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους.

Η κυρία Koller είναι καθηγήτρια στο Stanford, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, και μαζί με έναν συνάδερφό της, τον κύριο Andrew Ng, είναι συνιδρυτές του COURSERA.

Τι είναι το COURSERA; Πρόκειται για μια προσφάτως ιδρυθείσα εκπαιδευτική εταιρία αφιλοκερδούς χαρακτήρα, στην οποία συμμετέχουν 33 (μέχρι στιγμής) μεγάλα πανεπιστήμια, ακαδημαϊκοί και άλλοι συνεργάτες, η οποία παρέχει 200 δωρεάν μαθήματα ακαδημαϊκού επιπέδου εξ αποστάσεως μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας (www.coursera.org). Τα μαθήματα είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα (6 – 10 εβδομάδες), δεν απαιτούν μεγάλη εμβάθυνση σε προαπαιτούμενους τομείς, όπως είναι τα μαθηματικά, και τα περισσότερα συνοδεύονται με τεστ και ασκήσεις με βαθμολόγηση. Μετά την επιτυχή παρακολούθηση ενός μαθήματος (course), ο σπουδαστής (courserian) συνήθως λαμβάνει μέσω ταχυδρομείου ένα πιστοποιητικό, υπογεγραμμένο από τον καθηγητή, ότι παρακολούθησε το μάθημα επιτυχώς. Η επίσημη γλώσσα των μαθημάτων είναι η αγγλική. Το Coursera αν και παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες, συνεχώς βελτιώνεται και έχει απίστευτα ανοδική πορεία. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 που ξεκίνησε είναι εγγραμμένοι σε αυτό περίπου ενάμισι εκατομμύριο φοιτητές και ο αριθμός των πανεπιστημίων που συμμετέχουν αυξάνεται.

Έχω ήδη εγγραφεί στο μάθημα Machine Learning και διανύοντας την έβδομη από τις δέκα εβδομάδες μπορώ να ισχυριστώ ότι το επίπεδο είναι πολύ καλό, αν και λίγο απαιτητικό για μαθητές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές συμπληρωματικές πηγές στο διαδίκτυο και το μάθημα πετυχαίνει τον απώτερο στόχο του, ο οποίος είναι να κινητοποιήσει τον μαθητή να μάθει και να τον οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα αφοσιωμένης μελέτης. Διότι, το πιο σημαντικό σήμερα δεν είναι τόσο η πρόσβαση στην εκπαίδευση, όσο η σωστή επικέντρωση στον τομέα της μάθησης που πραγματικά μας αρέσει και η αποδοτική αξιοποίηση του χρόνου μας.

Καθώς το Coursera μου κέντρισε το ενδιαφέρον, έκανα μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες. Έτσι ανακάλυψα, χωρίς να κοπιάσω και πολύ, το Udacity, το οποίο είναι μια σχετικά παρόμοια ιστοσελίδα (www.udacity.com) και έχει κάποιες επιπλέον επιλογές (περισσότερο ακαδημαϊκό), αλλά με πιο δύσκολο επίπεδο μάθησης και λιγότερα μαθήματα. Δεν το έχω ακόμα μελετήσει, αλλά εμφανίζεται να έχει πολύ καλές κριτικές στον χώρο της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το University of the People (http://www.uopeople.org), το οποίο είναι ένα ακαδημαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου. Το αντίστοιχο ίδρυμα έχει υποβάλει αίτηση στο Distance Education and Training Council (DETC) με σκοπό την επίσημή του αναγνώριση με σκοπό τα πτυχία του να έχουν επίσημη ακαδημαϊκή αναγνώριση (accreditation).

Μια ακόμη καλή εναλλακτική επιλογή, για τους φίλους που δεν θέλουν να παρακολουθήσαν αποκλειστικά κάποιο μάθημα, είναι και το TEDed (http://ed.ted.com), το οποίο αν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο έχει μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο μετάδοσης της γνώσης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να καταλάβετε τι εννοώ. Αξίζει τον κόπο.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι επιλογές και οι ευκαιρίες για μάθηση είναι ανεξάντλητες, αρκεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, χρόνο και μεράκι για μάθηση.

Παρακάτω παρουσιάζω ενδεικτικά μερικές ιστοσελίδες που θα βοηθήσουν τους φίλους που έχουν ενδιαφέρον να βρουν αυτό που τους αρέσει και να το παρακολουθήσουν.

Παρόμοιες ιστοσελίδες με το Coursera

  • Iversity, https://iversity.org, iversity is Europe’s leading platform for Massive Open Online Courses (MOOCs)!
  • Class Central, http://www.class-central.com, a complete list of free online courses offered by Stanford, Coursera, MIT and Harvard led edX (MITx + Harvardx + BerkeleyX), and Udacity.
  • MITx, http://www.mitx.mit.edu, δωρεάν μαθήματα από το MIT.
  • Academic Earth, http://www.academicearth.org, free online classes and online learning tools.
  • khanacademy, http://www.khanacademy.org, free and open digital publication of high quality college and university‐level educational materials. 
  • Open Learning Initiative, http://oli.cmu.edu, επίσημη ιστοσελίδα του Carnegie Mellon University.
  • MITOPENCOURSEWARE, http://ocw.mit.edu/courses, επίσημη ιστοσελίδα του MIT.
  • Harvard Open Courses: Open Learning Initiative, http://www.extension.harvard.edu/open-learning-initiative, επίσημη ιστοσελίδα του Harvard.
  • OpenCourseWare, http://www.ocwconsortium.org, a collaboration of higher education institutions and associated organizations from around the world.

Ιστοσελίδες για την πρόσβαση στη δωρεάν μάθηση

Οι περισσότερες από αυτές τις κινήσεις ξεκινούν από ανθρώπους που αγαπούν τη γνώση και τους συνανθρώπους τους και ονειρεύονται μια κοινωνία χωρίς χάσματα και αδικία. Με ισότιμη συμμετοχή και δικαίωμα στη εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, με ευκαιρίες για εξέλιξη και πρόοδο και με πρόσβαση στα κοινά αγαθά για όλους. Σε αυτόν τον κόσμο που φαίνεται να βαδίζει στον γκρεμό, ίσως η γνώση να είναι το τιμόνι που θα μας βγάλει από το σκοτάδι και θα μας οδηγήσει, εμάς τους παγκόσμιους πολίτες, σε φωτεινούς δρόμους, μακριά από προκαταλήψεις, πείνα και ανέχεια.

Εύχομαι σε όλους καλά μαθήματα!

Πηγές – Παραπομπές

  1. Mother killed in University of Johannesburg stampede, The Telegraph, 11-Jan-2012.
  2. Is Coursera the Beginning of the End for Traditional Higher Education?, Forbes.com, 17-Jul-2012.
  3. Education Site Expands Slate of Universities and Courses, The New York Times, 19-Sep-2012.